Trei sferturi din produsele textile de pe piata sint contrafacute si provin din capital speculativ. Patronatul industriei usoare a propus guvernului citeva solutii si ameninta cu proteste in cazul neadoptarii lor.

Aproximativ 75% din piata romaneasca a textilelor este formata din capital speculativ si produse second-hand, potrivit lui Maria Grapini, presedinta Federatiei Patronale a Industriei Usoare (PEPAIUS).

„Doar 15% dintre romani se imbraca de calitate si cu lucruri produse autohton, restul fiind de proasta calitate si din capital speculativ“, spune Grapini, explicind ca de vina sint taxele impuse si evaziunea fiscala.

„Un exemplu este taxa la export pentru cauciucurile noi de 2 euro pe bucata, ce reprezinta taxa pentru reciclare, in timp ce pentru importul de cauciucuri second-hand, la noi in tara nu se percepe nici o taxa. Lucru ce nu este normal, avind in vedere ca acestea ajung mai repede la reciclare“, explica Grapini.

In ceea ce priveste capitalul speculativ, Grapini spune ca majoritatea produselor contrafacute provin din acesta si ca contrabanda se face pe fata.

„Exista pe piata produse contrafacute ce se vind cu statutul de produse de calitate si au un pret care in termeni reali nu ar acoperi nici costul de productie al acelui produs daca ar fi calitatea inscriptionata pe eticheta“, spune Grapini, explicind ca aceste aspecte au dus la transformarea pietei intr-o „groapa de gunoi“. Solutii ar fi, spune Grapini.

Astfel, patronatul cere rezolvarea citorva probleme: politici tarifare la vama care sa avantajeze producatorii autohtoni, un control mai serios al importurilor pentru a se evita intrarea masiva a marfii neinregistrate. Totodata, patronii cer sa se renunte la taxa de putere impusa la tariful de energie la orele de virf.

Probleme cu leul

Patronatul si-a exprimat nemultumirea si in ceea ce priveste interventia BNR pentru liberalizarea contului de capital, acestia solicitind reducerea interventiei pentru ca pierderile sa nu fie mari. „Un prim pas ar fi interventia la Banca Eximbank, unde bonificarea sa fie la fel, atit pentru valuta cit este pentru leu.

Deoarece producatorii nu pot beneficia de credit pentru ca au contractul in valuta“, explica Grapini.

Potrivit lui Grapini, daca aceste lucruri nu vor fi solutionate, se va trece la protest stradal.