In conditiile in care aprecierea leului continua in ritm alert, producatorii de mobila din Romania isi vor inchide portile. Deja cei mai multi dintre acestia si-au redus activitatea - se lucreaza 2-3 zile pe saptamana - si urmeaza ca in 30-60 de zile sa nu-si mai poata continua activitatea.

Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR) a analizat ieri, impreuna cu 10 dintre cei mai importanti producatori de mobila, situatia critica a sectorului. Producatorii, respectiv exportatorii de mobila nu pot face fata avalansei de dificultati din ultima perioada: cresteri de preturi la materia prima, energie, gaze, combustibili si, mai ales, scaderea cursului de schimb euro/leu.

"Actualul Guvern vrea sa faca revolutie economica in doua saptamani si distruge, astfel, industria mobilei. Daca cursul nu scade, cel tarziu la inceputul lunii aprilie inchid fabrica unde lucreaza 1.500 de oameni", a precizat Daniel Egri, directorul Mobex Targu Mures. Pentru pagubele aduse in ultimele doua luni, unii producatori sunt decisi sa dea BNR in judecata. "Suntem speriati.

BNR isi bate joc de noi. Nu putem sa traim de pe o zi pe alta si ni se spune sa fim competitivi. Putem sa ne aruncam bugetele la cos. Vom pierde pietele externe. Nici nu se mai pune problema sa cucerim Rusia", a declarat Constantin Diaconescu, directorul firmei Mobila din Radauti.

Dupa ce le-a ascultat ofurile, reprezentantul Bancii Nationale a Romaniei, Eugen Radulescu, consilier al guvernatorului, a contrariat audienta cu sfaturile si declaratiile pe care le-a facut.

Dupa ce le-a explicat exportatorilor de mobila ca "BNR nu se poate lupta cu atatia bani care vin pe piata" si ca Banca Centrala are drept obiectiv stabilitatea preturilor, prevenirea inflatiei, Radulescu le-a spus acestora: " In urmatorii 10 ani, tendinta generala va fi de apreciere a monedei nationale. Nimeni nu va poate apara de aceasta tendinta.

Singurul lucru de care va puteti apara sunt fluctuatiile de curs". Consilierul guvernatorului a mers mai departe si a dat sfaturi de viitor exportatorilor prezenti la intalnirea organizata de APMR. "Faceti tranzactii cu valuta pe care o aveti, negociind cu banca sa faca operatiunea la un anumit curs", a spus Radulescu.

In replica, producatorii de mobila i-au atras atentia consilierului de la BNR ca ei nu-si pot permite sa blocheze activitatea si sa intre pe penalitati. "Trebuie sa platim salarii, furnizori, dari la stat", au afirmat exportatorii. Consilierul Eugen Radulescu i-a mai sfatuit pe cei afectati sa recurga si la tranzactiile la termen.

"Faceti tranzactii peste o luna, la un curs pe care il stabiliti cu banca azi", le-a propus acesta exportatorilor. El nu a putut sa raspunda la intrebarea ridicata de producatorii de mobila - de unde excedentul de valuta de pe piata? In schimb, a recunoscut ca este vorba "si de spalare de bani". "Din chestia asta nu iesim. Vom avea fluctuatii de curs.

Va intra in continuare valuta in tara", a afirmat Radulescu. Spre surprinderea audientei, consilierul Eugen Radulescu a mai spus ca BNR nu are nici o contributie la stabilirea cursului luat in considerare la constructia bugetului pe 2005. In ce priveste rectificarea bugetara, au fost discutii cu Ministerul Finantelor pentru un curs de 38.500 - 39.000 lei/euro, a adaugat el.

Dupa mai bine de 2 ore de discutii incinse, concluzia intalnirii producatorilor de mobila este clara: in industria mobilei este situatie de criza si daca Guvernul nu ia masuri imediate, acest sector ar putea sa dispara.