Doi jurnalisti ai postului de televiziune Prima TV, trimisi speciali la meciul Valencia-Steaua, contind pentru prima mansa a 16-imilor Cupei UEFA, au fost arestati si sechestrati o ora si jumatate de politia de frontiera spaniola, fara sa li se ofere vreo explicatie. Reporterul Dan Ionescu si operatorul Valeriu Dumitrachescu au plecat din Milano marti, la ora 17.00.

La granita cu Franta au schimbat trenul, iar azi-dimineata, la ora 6.00, au ajuns la granita dintre Franta si Spania, unde ar fi trebuit sa schimbe din nou. In gara de la Portbou, localitate de pe partea spaniola a granitei, au fost abordati de un politist de frontiera. “Ma aflam in sala de asteptare, iar colegul meu la coada la bilete.

Mi-a cerut pasaportul si, cind a vazut ca sint roman, mi-a zis sa merg cu el. In drum spre sectie l-a tras de la coada si pe Vali. Ne-a confiscat biletele si acreditarile si ne-a retinut pasapoartele. Am incercat sa aflam de ce, vorbind in engleza si franceza, dar am primit un raspuns in doi peri: “Veniti cu mine, de acum vorbiti numai in spaniola pentru ca sinteti in Spania””, a declarat Ionescu.

Ajunsi la sectia de politie, cei doi jurnalisti au fost bagati imediat intr-o camera alaturi de infractori. “Ne-au tinut ca pe niste vite acolo, nu a contat ca eram ziaristi”, a spus Dumitrachescu. “Ne-au luat sub escorta si ne-au bagat acolo, in camera aia, la rind cu toti infractorii. Am pus mina pe camera sa le aratam ca sintem de la televiziune, dar ei au crezut ca incepem sa-i filmam.

Au inceput sa urle si ne-au amenintat cu bataia. Unul a scos chiar bastonul si pistolul si ne-a spus sa stam jos intr-un colt si sa nu mai vorbim”, spune Ionescu. Dupa aproximativ o ora, cei doi au fost expulzati in Franta, la Cerbere, localitate de pe partea franceza a granitei, vecina cu Portbou. “Ne-au separat in doua dube.

Eu eram in duba cu un irakian, un chinez, un african si parca unul din Sri Lanka”, spune Ionescu. Politistii francezi le-au verificat pasapoartele si i-au eliberat imediat, precizind ca nu au nici un motiv sa-i retina. Ulterior, postul Prima TV a luat legatura cu consulul Romaniei din Spania pentru o pozitie oficiala.

Cei doi jurnalisti au fost anuntati prin telefon de colegii din tara, in jurul prinzului, ca pot intra in Spania si ca problema s-a rezolvat. “Pina la urma, consulul Nicu Stan a rezolvat situatia. Cei de la politia de frontiera i-au spus ca a fost doar o simpla neintelegere.

Se pare ca ar fi vorba de legea aparuta acum in Spania, prin care oricine sta mai mult de sase luni acolo primeste viza de rezidenta. Din cauza asta, mai multi romani au patit asa. Pur si simplu sint dati afara din Spania. Cei doi vor fi preluati de un autocar romanesc pentru a fi dusi la Valencia.

Sper sa ajunga in timp util si sa prinda meciul”, a precizat Horatiu Ciornei, seful departamentului Sport al postului Prima TV.