Cind seful SRI a vorbit despre posibile actiuni de tip mafiot avindu-l ca tinta pe Traian Basescu, totul a fost privit cu indoiala. Atentate pe dracu’, cine sa-i poarte simbetele presedintelui? Neincrederea era sporita de numele celui care bocea anticipat: Radu Timofte, tovaras de nadejde al lui Ion Iliescu si oportunist de mare clasa.

Iata insa ca lucrurile se complica. Primarii a doua orase abia scapate de moda baronatelor, Cluj-Napoca si Bacau, primesc tot mai des amenintari cu moartea. Si Emil Boc, si Romeo Stavarache spun ca totul li se trage de la masurile economice pe care le-au luat impotriva mafiei locale.

Sa zicem ca Timofte a blufat in cazul Basescu. Dar si Boc blufeaza? Si Stavarache? Si toti cei care se vor adauga pe lista? Daca oamenii acestia au totusi dreptate? Chiar o fi greu de crezut ca diversele structuri mafiote sint in stare sa recurga la metode violente pentru a-si apara interesele?

Regimul Basescu pare a fi primul, dupa 1990, hotarit sa taie in carne vie, indiferent de riscuri. Si riscurile sint imense, daca avem in vedere personajele deranjate. Sa parcurgem doar tabloul ultimelor doua zile. Citeva ministere au recurs la masuri spectaculoase. Agricultura lui Flutur l-a lasat pe Ion Tiriac fara “paradisul cu mistreti”, iar pe Culita Tarita fara Insula Mare a Brailei.

Finantele au pus sechestru pe studiourile de la Buftea ale lui Adrian Sirbu. Guvernul a decis sa renegocieze anumite clauze ale contractului cu EADS, antamat si parafat pe filiera Tiriac-Zaharia Toma-Nastase. Procurorii i-au arestat pe fratii Iancu, cei care au facut ravagii la RAFO Onesti (ingrozitoare scena cu zecile de cefe late care au ocupat Tribunalul!).

Iar fosnetul sigiliilor si zanganitul catuselor par sa nu se mai opreasca.

Nu e rau ca se intimpla ceea ce se intimpla, ba chiar e foarte bine! Dar, daca tot a pornit acest razboi, actuala putere trebuie sa fie pregatita sa-l duca pina la capat. Sa ia in calcul ca:

- va lupta cu miliardari extrem de puternici;

- multe ziare si televiziuni obligate sa respecte legea ii vor fi ostile;

- lumea interlopa isi ascute sabiile;

- baronii locali au forta sa submineze actiunile autoritatilor;

- justitia e plina de lichele;

- generalii dati afara din politie si din armata abia asteapta sa se razbune;

- serviciile secrete joaca la doua capete;

- nu vor lipsi amenintarile fizice, sociale (prin sindicate) si mediatice.

Sint pregatiti Basescu, Tariceanu, Blaga, Flutur, Boc, Stavarache si ceilalti sa infringa toate aceste pericole? Daca da, atunci Romania are un viitor. Daca nu, chiar ca vom emigra in Congo, cum ne batea gindu’ pe vremea lui Bombo!