Cu sume infirme de bani", vorba lui Vanghelie, cel mai puternic partid din Romania, PSD, se lanseaza in cursa pentru cucerirea Primariei Generale a Capitalei. In frunte cu invingatorul de la Sectorul 5. Parca vad principalele artere ale Bucurestiului varuite in culori vii, ca sa nu zic tipatoare, sub ochiul atent al lui Marian Vanghelie.

Unde nu a reusit, de doua ori, doctorul Sorin Oprescu vine acest Vanghelie - care tot de doua ori a invins la sector - si castiga, "capacitandu-i" pe bucuresteni. Evident, dupa ce a "scapat de dezagrementele PNA".

Iar in fulminanta sa cursa spre fotoliul de Primar General este asistat de Ion Iliescu, politicianul pe care nu l-a invins nici un alt adversar - cu exceptia lui Emil Constantinescu, in 1996, cand populatia Romaniei, cum spune PSD, a ales gresit - si nici macar varsta, intrucat se simte ca la 45 de ani, ci doar Constitutia, care nu-i mai da voie sa fie, inca o data, sef al statului.

De altfel, acest cuplu politic, Vanghelie-Iliescu, s-a sudat inca de pe vremea cand primul a fost ostracizat de gruparea Nastase, in numele unei curatenii generale in PSD - cand praful dat afara pe usa a intrat pe fereastra. Iar cel de-al doilea devenea intaiul presedinte agent electoral.

Dupa cum se stie, numarul doi, sub aspectul sustinerii populare prin vot direct, este intotdeauna Primarul General al Capitalei. Asa ca Vanghelie, daca ar castiga, ar avea si toate sansele de a fi nominalizat, in calitate de candidat PSD pentru prezidentialele din 2009.

Si de ce nu? Conform traditiei instituite de Traian Basescu care, vrem nu vrem, este vedeta politica numarul unu din ultimii ani, primarul general Marian Vanghelie ar putea deveni si presedintele PSD. Moment care va marca si innoirea, prin reforma, a partidului. Cititorii au sesizat, desigur, ca povestea de mai sus este prea perfecta pentru a fi si adevarata.

Dar daca scenariul nu este real, atunci ce Dumnezeu a urmarit staff-ul PSD cand l-a desemnat pe Marian Vanghelie candidat?

Aparent, avem de-a face cu un rationament politic atat de lucid, incat pare cinic. Marian Vanghelie a fost aruncat peste bord nu cu multa vreme inaintea alegerilor locale de anul trecut. In acel moment, daca imi amintesc bine, in doua editoriale am lansat un scenariu care, la acea data, parea grotesc.

Si anume, ca finul lui Vanghelie, Catalin Stochita, desemnat candidat PSD la Primaria Sectorului 5, este doar un jucator de rezerva. Iar candidatul real al partidului ramanea tot Vanghelie. Care urma sa castige ca independent. Dupa care se intorcea la nava-mama. La PSD. Si, in felul acesta, toata lumea era multumita.

Partidul dadea un puternic semnal ca este capabil sa plateasca un pret oricat de mare pentru reforma, pentru un PSD cat mai curat si uscat, dar, in acelasi timp, isi adjudeca si Primaria. Ceea ce s-a si intamplat. Exact asa cum am banuit. Sa mai luam in calcul si o alta imprejurare, petrecuta tot la alegerile locale.

Atunci cand a fost nominalizat, de catre PSD, Bogdan Niculescu-Duvaz pentru candidatura de Primar al Capitalei. Au existat mai multi analisti politici - si ma bucur ca m-am aflat si eu printre ei - care si-au exprimat banuiala ca miscarea cu Duvaz era doar una de invaluire. Si a fost lansata tema unui candidat surpriza. Iar candidatul surpriza a fost Mircea Geoana.

Ei bine, nu trebuie deloc exclusa ipoteza in care, si de aceasta data, PSD va face o miscare neasteptata. Daca ar fi sa fie asa, in ce fel si-ar putea maximaliza acest partid sansele?

Nici unul dintre fruntasii PSD, care au fost pana acum pusi in discutie pentru candidatura la Primaria Generala, nu are sanse reale intr-un oras care, traditional, a votat cu centru-dreapta. Si, prudenti, respectivii oameni politici s-au dat la o parte.

Dincolo de aceste nume - Mitrea, Oprescu, Dan Ioan Popescu, Ponta, Oprea sau Darabont - alte candidaturi ar fi sortite esecului, pentru ca terte persoane nu au suficienta notorietate. Doar despre doi politicieni proeminenti din PSD nu s-a lansat nici un scenariu. Este vorba despre Nastase si Iliescu. Primul este intr-un relativ, dar vizibil declin de imagine.

Pe de alta parte, e greu de presupus ca bucurestenii care l-au votat pe Basescu impotriva candidatului pus de Nastase il vor vota pe acesta, dupa numai cateva luni. Constient de aceasta situatie, versatul politician ar refuza oferta. Ramane doar Iliescu. Popularitatea sa se mentine pe culmi inalte. In orice caz, are sanse mari sa castige reduta Bucurestiului, pana acum inexpugnabila.

Cu Iliescu primar general, PSD ar da lovitura. Cu atat mai mult cu cat omul se simte intinerit. Ca la 45 de ani. Iar Capitala are nevoie de un primar tanar. Vanghelie ar putea fi seful sau de campanie. Si ar imparti tichete de masa la pensionari. Si sa ne mai gandim ca fotoliul de primar general poarta noroc.

Chiar daca guvernul Aliantei ar da repede cateva hotarari prin care l-ar trimite pe Primar la ascutit creioane.