La final de mandat, PSD a legiferat vinzarea locuintelor de serviciu catre angajatii din justitie, armata, politie si servicii secrete. Ele vor fi vindute la un pret infim, iar institutiile care le detin acum vor cumpara altele la pretul pietei. Cu bani de la buget.

Cu putin timp inainte de a-si schimba componenta, in decembrie anul trecut, Parlamentul a adoptat doua legi prin care autoriza Ministerul Justitiei si institutiile din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala sa vinda locuintele de serviciu catre personalul propriu.

Legea pentru magistrati prevede ca acestia isi pot cumpara locuintele de serviciu daca nu au o casa proprietate personala in localitatea unde lucreaza. Cu alte cuvinte, daca un judecator are casa la Cluj, dar lucreaza la o instanta din Bucuresti, poate deveni proprietar si pe locuinta de serviciu din Capitala. Nu este valabil acelasi lucru si pentru militari, politisti si ofiteri de informatii.

Desi si ei pot fi mutati oricind cu serviciul, iar banii luati pe un apartament in provincie nu acopera intotdeauna pretul altuia in Bucuresti.

Legile difera substantial si in privinta stabilirii pretului locuintei. In cazul angajatilor MapN, MAI si ai serviciilor secrete evaluarea ia in calcul normele legale pe baza carora s-au vindut apartamentele din fondul locativ de stat in anii ’90. Astfel ca o casa de un miliard va putea fi cumparata cu citeva zeci de milioane de lei.Magistratii n-au parte de acelasi tratament.

Locuintele lor de serviciu sint evaluate la pretul pietei, tinindu-se cont inclusiv de valoarea terenului aferent casei sau apartamentului.

Ministerele vind locuintele de care au nevoie

Ministerul Justitiei (MJ) detine 220 de locuinte de serviciu si ar avea nevoie de mai multe. Nu se stie de cite, pentru ca deocamdata Ministerul nu si-a fixat o politica in acest domeniu.

Florica Topologeanu, director al Directiei de Investitii si Administrative a MJ, sustine ca, prin vinzarea locuintelor de serviciu, va cauta sa nu lase in strada alti angajati care ar avea nevoie de astfel de apartamente. Topologeanu a subliniat ca legea nu obliga MJ sa-si vinda locuintele de serviciu, ci doar ofera aceasta posibilitate.

Daca va vinde o parte din casele pe care le are, MJ va trebui sa cumpere altele.

La Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) situatia e mai clara: are in proprietate 2.137 de locuinte de serviciu, dar ar avea nevoie de 16.661. Pentru a le oferi un adapost decent tuturor angajatilor sai care au nevoie, MAI are nevoie de 400 de milioane de euro. Deja construieste 628 de apartamente, pentru finalizarea carora ii sint necesare 400 de miliarde de lei.

Fondurile pentru aceasta investitie provin de la bugetul de stat, acolo unde se duc si banii cistigati din vinzarea locuintelor de serviciu.

La rindu-i, Ministerul Apararii Nationale administreaza 2.819 de locuinte de serviciu, dar ar avea nevoie de 7.913 de apartamente. Dupa vinzarea locuintelor de serviciu, MapN nu va mai cumpara si nici nu va mai construi altele, dupa cum ne-a informat biroul de presa. Cadrele militare care nu au o locuinta primesc un plus de 50% la salariu, pentru a-si plati chiria.

SRI are 1.353 de locuinte de serviciu, dar i-ar mai trebui 1.302 pentru a acoperiri cererile angajatilor care nu au unde sta. SRI asteapta sa primeasca bani de la buget pentru a cumpara alte case, iar pina atunci va decide cite din cele vechi va vinde.

In concluzie, alesii nostri din legislatura trecuta au incercat sa rezolve o problema sociala, creind altele. Locuintele sint oricum prea putine, iar vinzarea lor ii lasa in drum pe noii angajati. Casele aflate acum in curtea ministerelor si serviciilor speciale vor fi vindute pe preturi mici, dar noile locuinte de serviciu vor fi cumparate la preturile de pe piata.

Diferenta o suporta statul, adica noi.

Guvernul a jucat duplicitar

Legea pentru vinzarea locuintelor catre militari, politisti si ofiteri de informatii a fost initiata de patru parlamentari PSD: Sergiu Nicolaescu, Tudor Munteanu, Constantin Nicolescu si Ilie Platica-Vidovici.

Ei si-au motivat initiativa prin aceea ca vor sa rezolve o problema sociala. Guvernul s-a opus, aratind ca e posibil ca, dupa ce isi vor cumpara locuintele de serviciu, o parte dintre angajati sa plece din institutii, ceea ce ar duce la nevoia de a cumpara alte locuinte de serviciu pentru angajatii care i-ar inlocui.

Proiectul de lege a fost insa sustinut in Parlament pina si de liberali, iar legea a fost adoptata cu 71 de voturi la 17. Ciudat, in Camera Deputatilor, reprezentantul Guvernului a sprijinit proiectul. Proiectul de lege referitoare la locuintele de serviciu din MJ a fost promovat de Guvern, iar liberalii au ridicat obiectii numai in dezbateri. Legea a trecut usor si la Camera si la Senat.