Presedintele Traian Basescu a fost aseara invitat al unei editii speciale a emisiunii "Marius Tuca Show", de la Antena 1, prilej cu care a abordat mai multe probleme de actualitate. "Romania mai are probleme de securitate nationala, iar aici trebuie sa stam cu ochii deschisi.

Si a sta cu ochii deschisi inseamna sa gasesti solutii si aliante care sa garanteze Romaniei ca nu poate fi pusa in pericol, indiferent cat de exploziv ar putea fi la un moment dat conflictul transnistrean", a declarat presedintele Traian Basescu, caruia i s-a reamintit ca Romania este membra NATO. "NATO si-a dovedit coeziunea cu ocazia Irakului.

Eu, ca sef al statului roman, nu pot sa nu imi pun in continuare intrebarea: "Bine-bine, si la un eventual conflict, la frontierele Romaniei cu Transnistria, Moldova, cu implicatii care pot sa apara, de dimensiuni mult mai mari, mai stam sa negociem: jumatate din Europa e pentru interventie, jumatate nu?". Cu securitatea nationala nu are nimeni dreptul sa se joace.

Din acest motiv, pe probleme de securitate nationala, sunt un sustinator indiscutabil al unei strategii speciale in relatia cu Marea Britanie si cu SUA", a sustinut presedintele. Basescu a subliniat rolul dialogului in solutionarea conflictelor, admitand insa ca dialogul "poate fi un esec".

"Trebuie sa ne luam masuri, securitatea nationala nu se negociaza si aici, pe cat posibil, trebuie sa fii la riscul zero, ceea ce este greu de realizat", a declarat seful statului.

SEDINTA CSAT. Basescu a reconfirmat ca problema coruptiei, ca amenintare la adresa sigurantei nationale, va fi pe ordinea de zi a sedintei CSAT, programata la sfarsitul acestei luni. O alta problema anuntata de Basescu pe agenda CSAT este cea a dosarelor fostei Securitati. "Sunt total pentru deconspirarea fostei Securitati, fara menajamente, si va trebui sa o discutam in prima sedinta CSAT.

Vreau sa evaluam ce inseamna aceasta deconspirare totala, care sunt pierderile colaterale. Pana la urma, s-ar putea sa fim nevoiti sa ne si asumam niste pierderi colaterale, sa o facem si terminam odata cu balciul", a spus seful statului.

REGRETE. Traian Basescu regreta plecarea Laviniei Sandru din PD. "Daca imi pare rau de cineva, in mod sincer, imi pare rau de Lavinia Sandru. Chiar imi pare rau, a fost o investitie majora", a spus seful statului. "Probabil ca vor incerca sa o cheme inapoi", a raspuns Basescu la sugestia lui Marius Tuca de a cere conducerii PD sa o cheme in partid.

"Eu cred ca Lavinia se va intoarce pana la urma", a conchis seful statului.

ANTICIPATE. Cum premierul Calin Popescu Tariceanu avansa ideea organizarii de alegeri anticipate in 2007, Traian Basescu a spus ca "punctul de vedere al primului-ministru are valoarea lui, dar eu imi mentin punctul de vedere ca in Romania trebuie alegeri anticipate cel mai tarziu inainte de vara acestui an, mai-iunie. Ele pot fi si in septembrie-octombrie. Important este sa fie anul acesta".

Pe de alta parte, el a admis ca decizia declansarii anticipatelor trebuie luata impreuna cu premierul. "Numai corelat cu premierul. Daca premierul nu va dori, nu se vor putea face." Seful statului s-a declarat insa convins ca premierul Tariceanu si membrii Guvernului vor pune mai presus interesul national de cel personal.

CAZUL TEO PETER. Referindu-se la vizita pe care o va face in Statele Unite, Basescu a anuntat ca va cere autoritatilor americane aducerea in Romania a puscasului vinovat pentru uciderea, intr-un accident de masina, a basistului trupei Compact, Teo Peter. "Voi solicita statului american sa-l trimita pe puscasul marin pentru a fi judecat in Romania. Nu stiu daca o sa si reusesc", a spus Basescu.

Potrivit sefului statului, contractul Bechtel, a carui reevaluare a cerut-o, va fi un alt subiect de discutie la Washington.

ASTEPTARE. Traian Basescu a spus ca asteapta ca Parchetul sa se pronunte in privinta modului in care a achizitionat apartamentul din Str. Stefan Mihaileanu nr. 2, urmand ca apoi sa ia o hotarare referitoare la aceasta locuinta. Seful statului a precizat ca a cumparat apartamentul respectiv in baza Legii 10, si nu a Legii 112. (Lavinia Dimancea, Gabriela Antoniu)