Verificarile comandate de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, privind modul de cheltuire a banilor publici de catre fosta conducere a Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva scot la iveala itele unor afaceri in care ar putea fi implicate nume grele.

Dupa ce s-a descoperit ca RNP- Romsilva a achizitionat, anul trecut, sute de mii de cartuse, arme de vanatoare si echipamente de vanatoare, iata ca apare si bomboana pe coliva. Regia a cumparat, pe bani grei, mii de ace de cravata si cravate cu insemne vanatoresti.

Si asta la preturi care lasa masca orice cunoscator in domeniu: nu mai putin de cinci milioane de lei - o cravata si doua milioane de lei - un ac de cravata. Toate acestea din urma pentru a fi date ca suveniruri. Insusi ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, s-a scandalizat, demascand "sarabanda cheltuielilor nejustificate". "E incredibil ce s-a putut face.

Nesabuinta cu care s-au chetuit banii ne face sa ne gandim ce se intampla daca se continua acest mod de administrare a RNP", a mai spus Flutur. Iar banii regiei cheltuiti in mod nechibzuit de fosta conducere a acesteia nu au fost putini.

Valoarea contractelor a fost de 72 de miliarde de lei, de aceasta suma din banii Romsilva beneficiind cinci firme - Alca Hunting, Rom Armi Com, Expres Trading, Romtextil si Top Hunter. Directorul general al Romsilva crede ca intreaga afacere nu miroase bine. "Contractele au o oarecare aura de legalitate, pentru ca au fost incheiate in urma unor licitatii.

Ceea ce este insa curios este ca la licitatie, pe langa cele cinci societati desemnate castigatoare, nu au participat si alte firme, care vand aceleasi produse la preturi mult mai mici. De exemplu, Romsilva a achizitionat cartusele la preturi de circa 32.000 lei/bucata, in timp ce pe piata sunt numeroase firme care vand aceleasi cartuse la preturi mult mai mici, cuprinse intre 14.000 si 18.

000 lei", ne-a declarat directorul general al Romsilva, Simion Maftei. Mai mult, din investigatiile noastre reiese ca toate cele cinci firme norocoase "converg" in jurul acelorasi grupuri de interese. Astfel, firma Alca Hunting figura, in 2003, la o adresa pe B-dul Carol nr. 47, unde in prezent se gaseste firma Top Hunter, iar actuala adresa a aceleiasi firme se gaseste pe str.

Doamna Oltea, unde in 2003 isi avea sediul firma Expres Trading. In plus, intreprinzatorii din spatele celor cinci societati se pot considera foarte norocosi, avand in vedere ca au reusit sa castige un contract de zeci de miliarde de lei, in timp ce cifra de afaceri nu depaseste, la trei dintre firmele mentionate, 76-77 milioane de lei! Seful Romsilva are si o explicatie.

"Sunt interese foarte mari in spatele acestor firme care au castigat, anul trecut, cand se stie ce an a fost, astfel de contracte", ne-a declarat directorul general al RNP Romsilva, Simion Maftei.