Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a iesit joi la rampa pentru a explica comportamentul BNR din ultima vreme. In cadrul unei conferinte de presa, Isarescu a declarat ca evolutiile spectaculoase ale cursului valutar din ultima perioada nu reprezinta interventii in piata ale bancii centrale.

”BNR nu determina cursul de schimb valutar, ci doar piata reglementeaza acest lucru”, a spus Isarescu, raspunzand acuzatiilor conform carora, prin interventia BNR, cursul de schimb a cunoscut valorile record din ultimele zile.

Mugur Isarescu a afirmat ca in urma unor schimbari si masuri petrecute in 2004, evolutia cursului de schimb cunoaste astazi variatiile care au surprins piata financiara. Guvernatorul BNR a nominalizat sapte astfel de factori care au impulsionat intarirea monedei nationale in 2005.

Prima schimbare vazuta de Isarescu este cresterea tranzactiilor comerciale atat la export, cat si la import, apoi cresterea tranzactiilor financiare, urmate de un echilibru al tranzactiilor speculative. La acestea se adauga achizitionarea de catre BNR a 3,4 mld dolari de pe piata valutara, ceea ce a dus la un nivel optim al rezervei internationale a bancii centrale.

Aceste schimbari au condus in opinia lui Isarescu spre o stabilitate a monedei nationale, mai exact o apreciere reala a cursului leului.

Guvernatorul BNR a declarat ca banca nationala intervine pe piata cu o frecventa redusa, “scopul fiind cantitativ pentru a mentine nivelul optim al rezervei nationale de valuta”.

Isarescu a punctat apasat faptul ca mare parte dintre intrarile de capital pe piata romana au fost miscari speculative.