Nu-i greu de imaginat, dupa episodul „apartamentul“, ce eforturi a facut Traian Basescu sa nu se repeada in primul microfon si sa-l trimita pe Dan Voiculescu, impreuna cu PUR-ul lui cu tot, in vreo fundatura politica, pe care numai imaginatia foarte bogata a presedintelui o poate naste din cuvinte.

Pentru cine mai avea dubii, clarificarile au venit miercuri seara: „Ne trebuie alegeri anticipate, cel mai tirziu, inainte de vara acestui an, mai-iunie, o spun cu toata sinceritatea!“, a declarat, ferm, in fata camerelor de luat vederi, presedintele Traian Basescu. Dupa care, a lansat inca un atac la adresa PUR, culmea, chiar la Antena 1, adica in televiziunea de casa a acestui partid.

„Imi dau seama ce inseamna sa ai dificultati cu unele partide care au mai multe pretentii decit potential, partide care isi mai joaca potentialul si prin televiziuni...“ „Asta cu televiziunile o stiati si cind i-ati chemat la guvernare!“, a incercat sa pareze Marius Tuca. „Da, dar nu stiam si ca o sa le foloseasca. Speram in fair-play!“, a venit replica lui Traian Basescu.

Pentru cei care au urmarit evolutia relatiilor dintre PUR si presedinte, atacul de miercuri seara n-a fost o surpriza. Partidul condus de Dan Voiculescu a fost flituit de seful statului inca din primele zile ale instalarii la Cotroceni.

E greu de uitat fata congestionata de nervi a lui Dan Voiculescu dupa iesirea de la consultarile care au avut loc, in decembrie, intre liderii umanisti si noul presedinte. Traian Basescu i-a expediat dupa doar zece minute, fara a le acorda mai multa atentie decit unui autobuz oprit in statie. Din motive al caror inteles imi scapa si acum, PUR a ajuns totusi la guvernare.

De fapt, doar a intrat in Guvern, pentru ca partidul lui Dan Voiculescu n-are multe vorbe de spus in ceea ce priveste conducerea executiva a tarii. Prezenta PUR in Cabinetul condus de Calin Popescu-Tariceanu mai mult incurca lucrurile, iar, dincolo de acest aspect, e cit se poate de clar ca Dan Voiculescu si Traian Basescu se afla pe pozitii ireconciliabile.

Starea de tensiune dintre cei doi e din ce in ce mai evidenta si in spatiul public; Antena 1 a preluat din zbor scandalul declansat de „Libertatea“ pe marginea apartamentului presedintelui si a tras cu toate tunurile, iar Dan Voiculescu s-a exprimat transant in legatura cu necesitatea unor clarificari ale sefului statului fata de aceasta afacere.

Pentru declaratii mult mai benigne, Lavinia Sandru a fost mustruluita public de presedinte si amenintata cu esuarea pe centura politicii.

Nu-i greu de imaginat, dupa episodul „apartamentul“, ce eforturi a facut Traian Basescu sa nu se repeada in primul microfon si sa-l trimita pe Dan Voiculescu, impreuna cu PUR-ul lui cu tot, in vreo fundatura politica, pe care numai imaginatia foarte bogata a presedintelui o poate naste din cuvinte. Basescu insa a tacut.

Pina mai ieri, cind a vorbit din nou, foarte clar, despre alegeri anticipate si despre deconspirarea totala a Securitatii. Doua declaratii care lovesc direct in PUR si Dan Voiculescu.

Traian Basescu stie foarte bine povestea cu Petrica si lupul. Insistenta cu care seful statului vorbeste despre un scrutin inainte de termen e un indicator exact al starii de tensiune din Guvern si un barometru care indica foarte bine nivelul de ingrijorare existent la Cotroceni.

In ciuda declaratiilor premierului Tariceanu, care anunta, recent, ca nu vede posibila si probabila organizarea unor alegeri anticipate in acest an decit daca va exista o criza politica, e sigur de acum ca ele vor avea loc in 2005.

Criza politica exista: Traian Basescu si Dan Voiculescu au pornit un razboi deschis al declaratiilor, care nu are cum sa se termine altfel decit prin iesirea PUR de la guvernare si, probabil, pe centura politica. Incercarile premierului Tariceanu de a atenua socurile acestei crize in spatiul public sint fara efect.

Nu e nevoie decit sa deschizi televizorul pe Antena 1 ori sa citesti rapoartele de monitorizare a televiziunilor pentru a vedea ca, de departe, postul patronat de Dan Voiculescu are cea mai critica atitudine fata de seful statului. Ceea ce e in regula, cita vreme criticile nu se transforma in lovituri sub centura.

Este lucrul pe care l-a acuzat si Traian Basescu atunci cind a vorbit despre lipsa de fair-play a lui Dan Voiculescu si a PUR.

In aceste conditii, decizia politica privind declansarea anticipatelor nu mai poate dura mult. Pentru PNL si PD se contureaza a fi solutia salvatoare, intrucit, in foarte scurt timp, vor avea de facut fata si unui alt inamic politic: PSD se trezeste din amorteala, chiar daca, deocamdata, timid, prin miscari de cabaret facute de cabotinul Antonie Iorgovan.

Un guvern al Aliantei, sprijinit de o majoritate parlamentara puternica, nu este o garantie a succesului in urmatorii ani. Dar macar repre-zinta o formula in stare sa ne scuteasca de viitoare derute privind reusita ori esecul celor care ne-au promis dreptate si adevar in Romania.