Valeriu Lazarov s-a aflat in Romania pentru filmarile la o noua emisiune de divertisment – "Geniali" – care va fi difuzata de Antena 1. Intre 12 ore de filmari si scara avionului, Lazarov a acceptat sa vorbeasca despre noua emisiune, Augusta, "Surprize" si noua telenovela romaneasca, in pregatire.

Jurnalul National: Cum au fost filmarile la "Geniali?" Ati fost multumit? S-au lucrat 10-12 ore pentru o emisie de trei...

Valeriu Lazarov: Va fi o emisie in doua parti, aproape 5 ore in total. Eu, in general, nu sunt prea multumit de ceea ce fac. Sunt exigent cu mine insumi. Dar inregistrarea a fost o experienta foarte interesanta. Emisia "Geniali" are un scenariu riguros.

Lucram emisiile astea cu a 4-a sau a 5-a varianta a scenariului, iar el se intocmeste abia dupa ce scenaristii si redactorii au discutat cu protagonistii, in cazul asta cu Florin Piersic si cu invitatii de onoare.

Deci e o piesa de teatru cu cat la suta improvizatie?

La inregistrare s-a respectat scenariul, dar Florin, in multe ocazii l-a imbogatit. In scenariu exista o intrebare pentru Florin, in scena in care el se lupta cu o ursoaica in filmul "Harap Alb". El trebuia sa spuna doar cat de greu a fost sa filmeze scena asta. Ceea ce a si facut, numai ca apoi a inceput sa detalieze. Adica sa improvizeze.

Cine era dresorul, la ce ora a venit cu ursoaica, ce i-a spus regizorul Gopo... Un lux de amanunte, neprevazut in scenariu, dar bine venit. Sigur ca la montaj se pot elimina lucrurile care rup ritmul naratiunii. Florin a fost intr-o forma extraordinara si a improvizat in mai multe momente. Nu toti actorii mari au capacitatea, priceperea si talentul de a improviza.

El a fost genial si pe text, si in afara textului.

Trecand peste "Geniali", cum vedeti in general piata de televiziune la ora actuala?

In progres. Cand am adus noi "Surprizele", acum cativa ani, putine televiziuni aveau o productie ambitioasa de divertisment locala, posturile tv cheltuiau sume importante sa cumpere concerte straine si concursuri de Miss Univers. Inca se mai faceau emisii dupa tiparele de acum 40 de ani: o melodie, un sketch, un dans. Cred ca piata divertismentului din Romania a evoluat.

Nu atat cat ar fi trebuit.

BigBrother

In 2004 s-a stins BigBrother, un program care in strainatate a facut valva. Care ar fi cauza?

Locuiesc permanent la Madrid, asa ca n-am vazut mult din emisiune. Putinul pe care l-am vazut nu m-a entuziasmat. Castingul nu a fost bine facut. In afara, in Spania, Franta, Italia, castingul surprindea. Alesesera personaje interesante, contradictorii, unii diabolici, altii foarte vulnerabili.

In a doua emisie producatorii s-au gandit ca sexul si erotismul o sa atraga atentia, dar, din pacate, nu a fost asa. Nu vreau sa critic gratuit, dar e firesc ca olandezii nu cunosc gusturile romanilor. Stiu ca prima editie a fost supervizata de ei. Noi suntem latini, o cultura diversa intr-un context divers si cu un CNA special.

Sa credem ca la noi CNA-ul este mai "bagacios"?

Corect. Mai "bagacios". Aici, CNA n-are incredere in maturitatea spectatorului roman, care a evoluat si care in fiecare zi este mai exigent si mai putin dornic de un protectionism permanent.

Telenovela

In urma cu an an, voiati sa faceti prima telenovela romaneasca. Intre timp, "Acasa" v-a luat-o inainte.

Bravo lor! Noi o sa o facem. Suntem doar o casa de productie si trebuie sa colaboram, sa punem de acord cu postul de televiziune gusturi si ganduri, costuri. E o coalitie pe care, ca sa o fructifici, ia timp. Costurile sperie, pentru ca sunt mari.

Revenind la emisiunile dvs., in presa s-a scris la un moment dat ca ati putea renunta la Andreea Marin sau la "Ciao Darwin!".

Nu stiam ca vreau sa renunt la Andreea. Dar in mod sigur stirea