Oamenii de afaceri din Bucuresti nu vor avea inca o Camera de Comert si Industrie proprie. Desi Guvernul Tariceanu a decis sa sparga Camera de Comert si Industrie a Romaniei si municipiului Bucuresti, reprezentantii acestia contesta aceasta hotarare si refuza sa o puna in aplicare.

"Vom ataca in instanta hotararea de guvern privind separarea Camerei de Comert si Industrie a municipiului Bucuresti de cea a Romaniei. Vom cere suspendarea acesteia deoarece este plina de defecte din punct de vedere juridic", ne-a declarat Victor Babiuc, presedintele interimar al CCIRB.

George Cojocaru s-a retras, miercuri, din functia de presedinte a acestei institutii, motivand ca "a indeplinit cele mai importante obiective stabilite de comercianti". Fost ministru al Apararii, actual membru PD (dupa un traseu ametitor PD-PNL-PD), Babiuc este legat de CCIRB, fiind presedintele Curtii de Arbitraj Comercial de pe langa Camera de Comert si Industrie.

"Nu a desfiintat nimeni CCIRB. O camera de comert se constituie la cererea comerciantilor si apoi Guvernul recunoaste personalitatea juridica a acesteia. Nu au existat cereri din partea comerciantilor", ne-a declarat Babiuc, subliniind faptul ca "Guvernul nu trebuie sa se amestece intr-o structura neguvernamentala".

Conducerea CCIRB va transmite Guvernului o reclamatie administrativa, urmand ca, in cazul unui raspuns negativ, sa introduca o actiune in contencios administrativ. In timp ce actuala conducere merge pe mana liberalului Babiuc si nu renunta la structura CCIRB, in tara, unii reprezentanti ai camerelor teritoriale sunt de alta parere.

"Asteptam de 12 ani separarea Camerei Romaniei de cea a municipiului Bucuresti. Au aparut probleme si hotararea de guvern de saptamana trecuta le rezolva. Numai asa interesele comerciantilor vor fi aparate corespunzator", spune Doru Simovici, presedintele Camerei de Comert si Industrie Bacau.

"Eu sunt presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei", sustine liberalul-scandalagiu Mihail Vlasov, actual presedinte al Camerei Iasi. El spune ca a fost ales presedintele al Camerei nationale in vara lui 2003, cu majoritate de voturi.

Desi decizia Adunarii Generale a fost anulata de o sentinta judecatoreasca, Camera Arges a declarat apel, ceea ce inseamna ca hotararea nu este definitiva, a explicat Vlasov. Reprezentantii CCIRB spun, la randul lor, ca in aceasta situatie - nu exista o sentinta judecatoreasca definitiva - Mihail Vlasov nu este in nici un caz presedintele Camerei Romaniei.

Decizia Guvernului de a sparge CCIRB a incins spiritele in comunitatea de afaceri. Cine va fi presedintele Camerei nationale? Cum se va imparti patrimoniul? La cine trebuie sa fie marile afaceri: Romexpo, Centrul de Afaceri din Constanta? Pentru astazi, presedintii camerelor teritoriale au fost convocati din nou, la Bucuresti, in aceasta actiune nefiind implicata actuala conducere a CCIRB.