Cursul leului fata de monedele forte va deveni mai flexibil, va cunoaste caderi si reveniri, iar banca centrala va interveni atunci cind interesele sale legale ii dicteaza. Acestea sint regulile jocului, a spus ieri guvernatorul Mugur Isarescu.

El a reamintit ca obiectivele definite de lege ale bancii centrale sint legate strict de stapinirea inflatiei si de asigurarea unei rezerve valutare care sa acopere cinci luni de importuri.

“Mai acoperim si serviciul datoriei externe, care anul asta e de 1,8 miliarde de euro. Probabil ca vom incerca sa acoperim si imprumuturile externe garantate de stat. Banuim ca vom cumpara tot anul vreo 3 miliarde de euro, dar ne gindim ca vom si vinde valuta, si asta va da flexibilitate.

Isarescu a dezvaluit ca, timp de doua zile, BNR a intervenit in piata, direct si prin intermediul unor banci, si a cumparat aproximativ 600 de milioane de euro. El a mentionat, in treacat, ca leii intrati in piata, pe care i-a vindut in schimbul valutei, vor trebui “sterilizati”, dar nu a spus cum va face asta banca centrala.

El a lasat sa se inteleaga ca nu a cumparat mai bine de jumatate de miliard de euro pentru ca s-ar fi intimidat de presiunile exportatorilor, ci pentru ca banca centrala isi urmareste obiectivul “cantitativ” de a-si mentine vistieria cu valute la nivelul optim. Printre rinduri, Isarescu a trimis si un mesaj fondurilor speculative sau bancilor comerciale care au miscat cursul de schimb.

BNR nu este institutie de binefacere, menita sa tina cursul la niveluri convenabile diverselor grupuri de interese, a spus Isarescu, ci doreste sa fie jucator care-si asuma pierderile, dar care vrea sa si cistige din interventiile pe piata monetara. “Pina acum, eventualele pierderi se acumulau la BNR.

Este si asta o functie, sa intram in piata pentru a calma inflatia si a da certitudine in mediul de afaceri. Dorim sa intram in terenul cistigatorilor si al celor care pierd. Daca avem cistiguri, atunci dam un dividend major societatii romanesti. Cei care cistiga tac, cei care pierd sint galagiosi. Acestea sint totusi regulile jocului”, a spus Isarescu.

El adauga ca nu-si poate permite sa intervina pentru a tine euro la niveluri inalte, pentru ca abia atunci piata ar fi inundata de valuta si ar capata un aspect pur speculativ. “Daca ne-am propti in curs, am putea sa-l tinem o vreme, dar intrarile de valuta ar creste pentru ca ar fi un cistig, iar rezistenta noastra ar fi minima”, a afirmat Isarescu.

60% din bani stau in Romania

“Sigur ca orice interventie a noastra anima piata”, a precizat guvernatorul BNR. El a admis insa ca un obiectiv colateral al bancii centrale este totusi flexibilitatea cursului de schimb, in ambele sensuri, “in sus si in jos”. Isarescu a declarat raspicat ca banca centrala nu va mentine un curs artificial, ci va accepta tendintele date de piata.

Analizele BNR arata ca in piata financiara au intrat fonduri straine, cam 60% din banii noi fiind miscati de acestea, dar aceste sume nu sint capitaluri speculative. “O parte din bani, cam jumatate, ramin in piata. Se orienteaza spre burse, spre investitii imobiliare. Cei care vor sa plece isi fac socotelile legate de dobinda si de curs.

Dobinda va cobori in acest an, dar nu mai repede sau mai jos ca inflatia anuala, prognozata la 7%”, a adaugat guvernatorul BNR. El a mai avertizat speculatorii de valuta ca trebuie sa se astepte la fluctuatii de curs de 10%, astfel incit, daca vin cu bani fierbinti, ii schimba pe lei, ii joaca, au cistig si ar dori sa fuga pe un curs mai jos al euro, ar putea sa dea gres.

Exportatorii fac socoteli pe vise

Romania are bani si trebuie sa profite de imprejurarea asta, nu trebuie sa ne ingrijoreze ce se intimpla in piata schimburilor valutare, a declarat Isarescu. El a indemnat bancile si exportatorii sa lucreze impreuna pentru a-si asigura riscurile si pentru a cistiga bani. “De citeva zile toata lumea ma-ntreaba intruna: sa vind? Nu pot sa dau sfatul asta.

Pot sa spun insa exportatorilor sa inceapa sa lucreze cu bancile, nu numai pentru a-si acoperi piederile, ci si pentru a incepe sa apara instrumente financiare ale pietei. Romania are o piata financiara functionala, dar marele risc este ca ea e neiertatoare. Nu functioneaza decit cu profesionisti”, a spus Isarescu.

Guvernatorul a corectat afirmatiile exportatorilor care au socotit pierderi de un miliard de euro, spunind ca suma este exagerata si poate fi rodul unui calcul iluzoriu, pe “vise”. “Toate exporturile Romaniei anul trecut au insumat 19 miliarde de euro.

Daca au fost pierderi, ele n-au putut depasi 10% din cit au incasat in primele zile ale acestui an”, adica aproximativ 300 milioane de dolari, la nivelul intregii tari.

Isarescu a spus ca nu vede nici o piedica in calea unei inflatii de 7% in acest an si a adaugat ca pachetul fiscal al guvernului este foarte bun. El crede ca orice venit trebuie impozitat si ca era de la sine inteles ca o cota unica de 16% se va aplica, mai devreme sau mai tirziu, tuturor cistigurilor. Semnalul BNR pare sa-si fi atins tinta. Ieri cursul oficial al euro s-a oprit la 38.

026 de lei, in crestere cu 186 de lei, iar dolarul s-a intarit cu 47 de lei, pina la o cotatie de 29.111 lei. “Isarescu ne-a indemnat sa fim prudenti, asta am inteles din mesajul sau”, ne-a declarat Radu Craciun, economist sef al ABN Amro Romania.