Majorarea unor impozite si taxe si reducerea cheltuielilor bugetare, impreuna cu aplicarea unei legislatii dure impotriva evaziunii fiscale vor preveni aparitia unor dezechilibre macroeconomice, este de parere ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu.

Declaratia lui Popescu vine ca urmare a unui studiu asupra Romaniei al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings, care arata ca introducerea cotei unice de impozitare de 16% pentru veniturile populatiei si profitul firmelor va avea ca efect, pe termen mediu, majorarea incasarilor bugetare, pretul care trebuie platit fiind insa cresterea deficitului bugetar in acest an.

Autorii studiului au estimat ca deficitul bugetar nu va putea fi redus la nivelul de 0,5% din PIB stabilit de Guvern si de FMI, nivelul dezechilibrului finantelor publice fiind prognozat la 1,5% din PIB.

In replica, ministrul Finantelor sustine ca Guvernul si Fondul Monetar International au identificat masurile necesare pentru rezolvarea problemelor macroeconomice.

Ionut Popescu mai spune ca "discutiile cu reprezentantii FMI s-au bazat tocmai pe identificarea de solutii pentru diminuarea presiunii asupra cererii agregate, a deficitului de cont curent si a nivelului inflatiei.

Toate masurile, aplicabile de la 1 aprilie 2005, de majorare a unor taxe si impozite si reducerea unor cheltuieli bugetare care au ca destinatie evitarea producerii de noi dezechilibre macroeconomice, impreuna cu aplicarea unei legislatii dure impotriva evaziunii fiscale vor duce la realizarea obiectivelor propuse: inflatie de 7%, deficit bugetar de 0,4-0,5% din PIB, deficitul de cont curent de

6,9% si cresterea economica de 5,5%", este de parere Popescu.