Topul primelor zece banci in functie de active valabil pentru anul 2004 nu a suferit modificari semnificative, insa au fost consemnate evolutii diferite in ceea ce priveste cota de piata detinuta, chiar in randul primelor trei clasate, se arata intr-un raport al Bancii Nationale a Romaniei.

Banca Comerciala Romana se mentine pe primul loc in sistemul bancar, cu o crestere de 32%. La nivelul cotei de piata, BCR a coborat cu peste trei puncte procentuale, de la 29,3% la finele lui 2003, la 26,1% la 31 decembrie 2004. Activele bancii au atins 235.503 miliarde de lei (aproape sase miliarde de euro).

Desi isi pastreaza pozitia a doua in ceea ce priveste activele, evaluate la aproape trei miliarde de euro, BRD Groupe Société Générale detine o cota de piata de 13%, in scadere cu 0,3 puncte procentuale.

Raiffeisen a consemnat insa cea mai mare crestere, cu o dublare a activelor (96,8%), pana la 83.004 miliarde de lei (peste doua miliarde de euro). Intre primele trei pozitii ale clasamentului, Raiffeisen este singura banca in urcare la nivelul cotei de piata, de la 6,9% in 2003, la 9,2% la finele anului trecut.

Locul patru este ocupat, in continuare, de Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), in coborare totusi in ceea ce priveste cota de piata, de la 6,9% la 5,9%. Activele CEC totalizeaza 51.169 de miliarde de lei. Cele doua mari banci olandeze din piata romaneasca au facut rocada in clasamentul pe active, ING devansand pe pozitia a cincea ABN Amro.

HVB Bank a urcat de pe locul noua pe sapte, dupa o crestere a activelor de aproape 100%. Banc Post a coborat o pozitie, pana pe locul opt, desi cu un castig de jumatate de punct la cota de piata.

Tot in coborare cu o pozitie se afla si Alpha Bank, concomitent cu o usoara scadere a cotei de piata la 3,18%. Iar Banca Tiriac, dupa o perioada de crestere agresiva, iese din top zece, fiind devansata de Banca Transilvania. Banca din Cluj s-a apropiat de o cota de piata de 3%, avand active de 26.033 de miliarde de lei.

Primele cinci banci din sistem concentreaza 60% din activele sistemului bancar, iar primele zece cumuleaza 80% din totalul activelor.