Distributia de PC-uri va fi mai lenta pe plan mondial in anul 2005, dar va prezenta totusi o crestere de 9% pe parcursul acestui an, afirma Gartner.

Firma de analiza estimeaza ca vor fi oferite peste 199 milioane de PC-uri pe plan mondial, comparativ cu 189 milioane din anul trecut.

Aceasta crestere lenta nu este o supriza, deoarece anul 2004 a fost anul schimbarilor de PC-uri.

Declinul veniturilor va fi cauzat de scaderea preturilor, acesta fiind agravat de faptul ca multe domenii in crestere sunt pe pietele sensibile la pret, care tind sa achizitioneze produse mai ieftine.

PC-urile mobile vor conduce in continuare piata, cu o crestere de 17.4 procente din 2004. Oferta PC-urilor desktop va creste estimativ cu 6.1%.

PC-urile mobile conduc fata de cele desktop in urma scaderii preturilor si apeland la utilizatori cu optiuni wireless si multimedia extinse. Pentru a recastiga dominarea, PC-urile desktop ar trebui sa accentueze capacitatile multimedia, afirma Gartner. Desi exista multe PC-uri desktop multimedia pe piata, preturile acestora sunt in continuare mari.

O alta provocare pentru desktopuri este nivelul scazut de interoperabilitate cu alte dispozitive media si design mai putin atragator decat laptopurile sau alte dispozitive.

Totusi, desktopurile vor continua sa fie populare pe piata profesionala.

Un factor care ar putea afecta oferta PC-urilor desktop si mobile ar fi durata mai lunga a ciclului de schimbari datorita tehnologiilor imbunatatite. Calculatoarele devenind tot mai sofisticate, utilizatorul nu simte nevoia schimbarilor foarte des.

Ciclul de schimbare pentru PC-uri desktop este de patru ani, in timp ce PC-urile mobile sunt schimbate in trei ani. Aceste cicluri pot creste datorita tehnologiei, afirma Gartner.