Janos Terenyi, ambasadorul Ungariei in Romania, s-a aflat pentru jumatate de zi intr-o vizita oficiala in comuna bacauana Cleja, fara ca autoritatile locale sa stie despre acest lucru. Ambasadorul si-a facut aparitia brusc in biroul primarului Ioan Joca, apoi s-a intretinut la o dusca de rachiu cu taranii, totul in timp ce autoritatile judetului isi vedeau de programul obisnuit.

Faptul ca vizita a fost oficiala, lucru confirmat de atasatul de presa al Ambasadei Ungariei, ar fi presupus nu neaparat ca niste reprezentanti ai autoritatilor romanesti sa il insoteasca pe ambasador, ci macar sa fi fost informate, conform uzantelor diplomatice.

Prefectul de Bacau, Gabriel Berca, fusese insa instiintat inca de pe 10 februarie despre sosirea ambasadorului, dar in corespondenta purtata cu ambasada a precizat ca, pe 15 februarie, ziua vizitei, ar fi urmat sa fie plecat din localitate, astfel ca protocolul urma sa fie asigurat de subprefectul Constantin Avram.

Bilbiieli dimbovitene

Iata insa ca, in timp ce Excelenta sa domnul Janos Terenyi se dedulcea la tuica satenilor din Cleja, prefectul si-a vazut de treaba la birou, pentru ca plecarea sa la Bucuresti a fost anulata.

"Stiam ca vizita domnului ambasador se anulase, insa marti dupa-amiaza am fost informat de serviciile specializate ca Excelenta sa este in judetul Bacau. Am luat legatura cu primarul din Cleja, care mi-a confirmat ca asa este.

L-am intrebat de ce nu m-a anuntat, mi-a spus ca a gresit si i-am cerut sa nu se mai intimple si alta data pentru ca eu reprezint guvernul in teritoriu si ar fi trebuit sa fiu anuntat de acea vizita", spune prefectul Gabriel Berca.

Conform protocolului diplomatic, o vizita de rang inalt presupune o intreaga pregatire pentru asigu--rarea sigurantei demnitarului respectiv, iar tot acest protocol a fost dat peste cap, autoritatile bacauane fiind luate ca din oala.

Un ambasador atipic

Tot la fel de neprotocolar s-a prezentat ambasadorul si la Primaria Cleja. El a ajuns acolo in jurul orei 14.00, unde a stat aproximativ 15-20 de minute, timp in care Janos Terenyi s-a prezentat mai-marelui comunei, care s-a trezit cu musafirul in birou.

Ioan Joca, primarul din Cleja, a precizat ca ambasadorul a motivat ca vizita a avut loc oarecum incognito prin faptul ca prefectul nu era in Bacau.

Herbert Dravucz, atasatul cultural si de presa al ambasadei, a dat si lamuririle cu privire la neintelegerile care au avut loc in privinta des-fasurarii acestei vizite. "In programul domnului ambasador era prevazuta in primul rind o intrevedere cu domnul prefect, dar am inteles ca acesta urma sa vina la Bucuresti.

In aceasta idee a fost anulata intrevederea cu domnia sa, dar nu a fost anulata intreaga vizita in judetul Bacau. Pot sa va spun ca Excelenta sa, domnul ambasador, fiind numit pe post din luna septembrie, intentioneaza sa viziteze toate judetele Romaniei si sa stringa legaturile cu maghiarii de aici.

As vrea sa adaug ca domnul Janos Terenyi intentioneaza sa revina in judetul Bacau pentru o intrevedere cu domnul prefect", a declarat atasatul de presa al Ambasadei Ungariei.

“A venit, am vorbit, a plecat”

Afirmatiile atasatului de presa au fost confirmate si de reprezentantii Asociatiei Maghiarilor Ceangai din Bacau, cei care au fost contactati de Ambasada Ungariei pentru a-i inlesni oficialului ungur intrevederile cu ceangaii din Bacau. Ei spun ca in mod cert este vorba despre o neintelegere si ca ambasadorul Ungariei nu a avut de gind, in nici un caz, sa incalce uzantele protocolare.

La rindul lor, satenii nu inteleg de ce se face atita caz in privinta acestei vizite. "A venit, a discutat cu noi, a stat la un pahar de rachiu, i-am povestit de-ale natiei noastre si apoi a plecat. Domnul prefect nu are de ce sa se supere. N-a venit aici sa cucereasca tara", spune un satean din Cleja.