Secretarul de stat in Ministerul Integrarii, Adrian Ciocanea, directorul Societatii Academice Romane, Sorin Ionita, au discutat in cadrul emisiunii "Romania la raport" despre incheierea tratatului de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana si procesul de monitorizare stricta la care este supusa tara noastra.

Adrian Ciocanea a declarat ca exista trei tipuri de costuri presupuse de integrare. Acestea sint publice, ale institutiilor, private, ale intreprinderilor, si individuale.

Sorin Ionita este de parere ca cea mai mare problema a integrarii o reprezinta aplicarea legislatiei, aceasta fiind si cauza pentru care exista posibilitatea ca integrarea sa fie aminata cu un an.

In privinta celebrelor cartonase, verzi, galbene si rosii pe care le poate aplica Uniunea Europeana Romaniei in timpul monitorizarii, Adrian Ciocanea a declarat ca Romania poate lua 11 cartonase galbene, adica tot atitea cite puncte sensibile prezinta tratatul. El a mentionat in mod explicit ajutoarele de stat din economie.

Intreaga emisiune poate fi ascultata pe www.infomix.ro