Cursul monedei unice europene a stat doar o zi peste 38.000 de lei. Jucatorii de pe piata si-au revenit dupa interventia masiva a BNR de marti si miercuri, care a crescut paritatea euro/leu. Au reinceput vinzarile. Afaceristii romani vor partea lor din speculatii.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania apreciaza ca volatilitatea foarte ridicata inregistrata pe piata valutara afecteaza in mod drastic activitatea firmelor romanesti si poate duce la scoaterea acestora de pe piata.

Avind in vedere preocuparea pentru liberalizarea contului de capital, oamenii de afaceri solicita BNR ridicarea interdictiei achizitionarii de valuta de catre persoanele juridice romane, fara precizarea expresa a destinatiei acesteia (deci, cu excluderea explicita a posibilitatii acumularii ei).

„O atare masura este, cel putin in spirit, contrara principiului liberei circulatii a capitalurilor si priveaza piata valutara interna de o extrem de utila - in conditiile actuale - contrapondere a presiunilor existente in sensul aprecierii nominale a monedei nationale.

Consideram ca renuntarea, cel putin temporara, la aceasta interdictie este o masura de bun-simt care nu lezeaza interesele nimanui si care trebuie luata fara intirziere“ - sustine AOAR.

Cum este posibila realizarea de operatiuni de asigurare a cursului (atit de recomandate de reprezentantii BNR in ultimele zile) de catre agentii economici romani in contextul unor astfel de masuri (si al costului de tranzactionare extrem de ridicat)? - se intreaba AOAR.

Surse din mediul bancar ne-au informat ca, intr-adevar, de ceva vreme circula prin banca centrala un draft de proiect care vine in intimpinarea doleantelor AOAR.

Pe piata valutara au reinceput vinzarile

Euro a pierdut vineri aproape tot avansul cistigat fata de leu in urma interventiei bancii centrale in favoarea sa de la inceputul saptaminii. BNR a comunicat ieri un curs mediu de 36.133 de lei, cu 1.893 de unitati mai putin decit joi. Si moneda americana a scazut, la 27.700 de lei. Operatorii de pe piata au reluat vinzarile de euro mizind pe faptul ca BNR nu va mai interveni.

„Vinzarile au fost destul de mari, cursul se duce inapoi, toata lumea incearca sa verifice pragurile mai joase“ - ne-a declarat un dealer. Cumpararea masiva de valuta a BNR, de aproape 600 de milioane de euro, a introdus multi lei in piata si in consecinta s-a inregistrat si o scadere de dobinzi pe piata monetara.