Desi nu au voie sa lucreze in Germania sapte ani dupa integrare, cetatenii noilor state membre ale UE au gasit o cale simpla de a se strecura pe piata muncii germane sub acoperirea unor companii.

Autoritatile de la Berlin incearca sa stavileasca valul de muncitori imigranti, cu atit mai mult cu cit romanii si bulgarii ar putea urma exemplul acestora, iar Germania se confrunta deja cu o rata foarte ridicata a somajului.

Pentru a-si proteja proprii cetateni de concurenta miinii de lucru ieftine din est, Germania a interzis cetatenilor din noile tari membre ale UE sa lucreze pe piata nemteasca timp de sapte ani dupa integrare, insa nu si companiilor straine.

Sindicatele germane reclama ca firmele est-europene, multe patronate chiar de germani, se folosesc de aceasta facilitate pentru a aduce forta de munca ieftina in tara. Sub acoperirea numelui de „prestatori de servicii“, companiile respective sint de fapt agentii de recrutare-deghizate, care functioneaza ca angajatori „legali“ pentru imigranti care nu ar putea lucra altfel in Germania.

Autoritatile incearca sa elaboreze o serie de masuri pentru a face fata acestei situatii, devenita extrem de grava dupa un val de concedieri la mai multe abatoare, unde angajatii au fost inlocuiti de est-europeni care accepta salarii mai mici. Criza s-ar putea repeta curind si in domeniile hotelier si sanitar.