In noua luni, 15.000 de “rable” ar trebui sa dispara de pe sosele

Programul prin care autoturismele vechi pot fi casate in schimbul a 30 de milioane de lei va incepe in jurul datei de 1 aprilie. Normele metodologice ale legii “rablelor”, proaspat aparute, explica modalitatea in care un proprietar va putea renunta la masina veche pentru avansul la o masina noua.

Din data de 1 aprilie, proprietarii care detin masini uzate pot incepe formalitatile pentru obtinerea celor 30 de milioane, avans pentru o masina noua, spun reprezentantii Ministerului Mediului. “Programul va dura noua luni si, daca va avea succesul scontat, il vom prelungi si anul urmator”, spune Simona Hodos, consilier la Ministerul Mediului.

In aceasta saptamina, ministerul a facut publice normele metodologice care stabilesc pasii necesari pentru inlocuirea unei masini vechi.

De acest program vor beneficia proprietarii de autoturisme mai vechi de 12 ani, care au motor, sasiu, caroserie si tren de rulare si, daca le-au avut din fabricatie, catalizator sau echipamente electronice de gestionare a functiilor vehiculului.

In luna urmatoare, in presa si pe pagina de Internet a Ministerului Mediului vor aparea producatorii/importatorii validati pentru acest program (mai precis, cei la care putem merge sa ne inscriem pentru o masina noua), precum si lista REMAT-urilor autorizate pentru a casa masini.

Zvonurile contradictorii despre inceperea acestui program au facut ca multe persoane sa mearga in aceasta perioada la REMAT si sa-si dea masina la casat. “Nu va fi nici o problema, si ei vor putea intra in program, chiar daca data casarii este inainte de 1 aprilie. Ideal ar fi, pentru a nu exista probleme, ca proprietarii sa respecte calendarul programului”, a spus Simona Hodos.

In norme exista si o prevedere de risc: daca un producator vinde, prin acest program, o masina care nu corespunde normelor de mediu, aceasta va fi confiscata, iar producatorul vinovat va trebui sa dea beneficiarului, cu un pret sub cel al pietei, o masina corespunzatoare.

De asemenea, normele metodologice precizeaza ca nu pot fi cumulate mai multe bonuri de casare pentru cumpararea unei masini noi, dar nu este interzis ca un proprietar cu mai multe bonuri sa se inscrie pentru mai multe masini noi.

Ce pot face pensionarii

Majoritatea posesorilor de masini mai vechi de 12 ani sint pensionari sau persoane fara venituri suficiente pentru o masina noua. Pentru acestia exista mai multe optiuni, spune Marius Carp, presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Masini (APIA).

“Pensionarii pot sa transfere masina pe numele unuia dintre copii, care are capacitate financiara pentru a-si face o rata, poate sa o vinda la tirgul de masini sau sa o duca la REMAT sa o caseze pur si simplu (la kilogram de fier vechi), fara a intra in acest program”, spune Marius Carp.

In normele metodologice nu exista nici o restrictie pentru timpul in care o persoana a fost proprietarul acelei masini. “Bineinteles ca vor fi alte probleme daca cineva vrea sa cumpere o masina pentru a se putea inscrie. La schimbarea proprietarului, masina trebuie sa aiba revizie, asadar sa fie functionala.

O masina foarte veche ar putea avea probleme tehnice care sa coste mai mult de 30 de milioane”, mai spune presedintele APIA.

Acte necesare: actul de identitate, in copie; certificatul de inmatriculare, copie legalizata; certificatul de predare a autoturismului pentru casare, copie legalizata; certificatul de radiere a autoturismului uzat, in original; acte de succesiune, de casatorie, daca este cazul; nota de acceptare eliberata de producatorul/importatorul autorizat.

Catre masina noua, pas cu pas

1. persoana fizica (proprietar/mostenitor) se inscrie pe lista unuia dintre producatorii/importatorii validati pentru achizitionarea unei masini noi, in acest program; dupa verificarea datelor solicitantului (venituri etc.), acesta primeste o nota de acceptare (inscrierea se face in limita a 15.000 de masini, care corespund fondului de 450 miliarde lei)

2. inscrierea este valabila 30 de zile de la primirea notei de acceptare, timp in care proprietarul trebuie sa faca pasii urmatori pentru a nu-si pierde locul in program

3. proprietarul preda autoturismul uzat unui REMAT care, dupa verificarea notei de acceptare, a certificatului de inmatriculare a autoturismului si a actelor de identitate, ii elibereaza certificatul de predare in vederea distrugerii (chitanta care corespunde celor 30 milioane lei)

4. proprietarul se prezinta la politie pentru radierea autovehiculului, in baza actului de casare

5. proprietarul se prezinta cu actele necesare la producatorul la care s-a inscris, unde i se scad cei 30 de milioane de lei din valoarea masinii noi, pe care o poate cumpara in rate sau cu “banii jos”.