Votul multiplu si datele trecute din burta

OSCE a publicat raportul misiunii de evaluare a modului in care s-au desfasurat alegerile din Romania de anul trecut. Potrivit raportului, principala problema a fost posibilitatea votului multiplu. Misiunea OSCE afirma taios ca "nu a primit nici un fel de explicatie convingatoare pentru suspendarea folosirii cartilor de alegator".

Este prezentata si acuzatia lui Traian Basescu privind "furtul cu calculatorul". Dar explicatia oferita de fosta putere, cum ca sefii de sectii ar fi completat gresit mii de formulare, confundand numarul de alegatori inscrisi pe lista cu numarul celor prezenti la vot, si de aceea procesele-verbale trebuind corectate, nu a convins prea tare.

Astfel, OSCE afirma ca "ramane totusi un semn serios de intrebare" daca in procesul de corectare au fost cercetate procesele-verbale din sectii. "Exista motive pentru a crede ca de fapt numarul de alegatori care au votat trecut pe procesele-verbale a fost un numar artificial pus acolo in timpul corectarii acestor documente", se arata in raport.

Un articol de G. Trandafir, Romania Libera - 19 februarie 2005

OSCE nu crede in corectitudinea alegerilor de anul trecut

Laura Ciobanu

Influentarea electoratului si inexplicabila renuntare la cartile de alegator sint citeva dintre neregulile observate de misiunea OSCE la alegerile de anul trecut.

Conform raportului final, membrii OSCE care au vizitat sectiile de votare din Iasi si Vaslui au remarcat „presiuni asupra alegatorilor, adesea la instigarea primarilor“. O alta problema semnalata este cea legata de inregistrarea gresita a voturilor, la BEC, ca urmare a unor erori in procesele-verbale ale Birourilor locale sau judetene.

OSCE pune acest incident pe seama slabei pregatiri a personalului implicat si a unei posibile erori de program. Cu toate acestea, expertii semnaleaza ca, intrucit modul de incheiere a proceselor-verbale de la sectiile de votare nu s-a schimbat, „nu este clar de ce problema a aparut la aceste alegeri si nu mai inainte“. Totodata, raportul subliniaza ca Alianta D.A.

nu a avut acces la datele privind votantii inregistrati la sectiile de votare pe listele electorale normale si suplimentare. BEC nu a investigat acuzatiile vizind votul multiplu, motivind ca nu este de competenta sa. „O atitudine mai activa ar fi sporit increderea in impartialitatea BEC“, conchide OSCE.

Raportul mai subliniaza ca, desi legea prevede folosirea cartilor de alegator, Parlamentul a suspendat folosirea acestora, fara sa ofere explicatii convingatoare nici publicului, nici echipei de observatori a OSCE.

Unele dintre neregulile la vot au fost „in mod cert facilitate de faptul ca autocolantele de pe cartile de identitate puteau fi usor dezlipite, iar votantii puteau intra pe listele speciale fara verificari suplimentare“.

Cotidianul - 19 februarie 2005