Inca neinvatati cu arta de a chiuli, noii parlamentari bat vreo trei zile pe saptamana culoarele institutiei, doar - doar or gasi ceva de facut, sa-si omoare timpul. Vreme de 15 ani, daca era cineva abonat la criticile celor care urmaresc viata politica, apoi ala era cu siguranta parlamentarul.

Pentru el se cheltuiesc bani publici, lui i se asigura toate conditiile, el mananca la bufet cel mai ieftin snitel din Romania, si tot el, de obicei, lipseste de la munca, in vazul intregii natiuni si nici macar nu-i pasa. Acum, oamenii s-au aratat dispusi sa nu-si strice imaginea chiar de la inceput de mandat. Salile sunt pline, dar, vrand sa munceasca, nu au ce.

La Camera Deputatilor au tras obloanele de miercuri de la pranz. De votat ar fi votat de luni seara toata agenda de lucru a saptamanii, dar au cazut de acord - si Puterea, si Opozitia - sa faca economie, sa le mai ajunga proiectele de lege si pentru ziua urmatoare.

Din fotoliul sau de presedinte al Camerei, Adrian Nastase constata, si probabil nu-i vine sa creada, cum Alianta ii voteaza cu mult drag toate ordonantele pe care guvernul sau le-a emis, unele cu ani in urma. La sfarsitul vacantei parlamentare, ministrul Bogdan Olteanu a trimis lista prioritatilor legislative ale guvernului Tariceanu: toate ordonantele ramase de la guvernul Nastase.

Usor nedumeriti, liderii majoritatii au intrebat daca nu cumva s-a strecurat vreo greseala. Nu, ceea ce vedeti e adevarat, le-a raspuns in scris ministrul relatiei cu Parlamentul. Oricum, nu avea altceva sa trimita. Cand s-a terminat cu ordonantele, guvernantii le-au sugerat parlamentarilor sa lucreze mai mult in comisii, ca acolo dospesc maldare de legi, care de care mai importante pentru tara.

La comisia economica, unde ar trebui sa se dezbata reforma economiei nationale in zbor spre UE, se lafaie in portofoliu o singura lege, inregistrata din 1998: proiectul privind organizarea si functionarea cooperatiei mestesugaresti. De fapt, textul e chiar mai vechi, fiind depus la Senat din 1995. Sarmanii mestesugari! Noroc cu guvernul Tariceanu, ca ajunge sa se discute si legea lor.

Iata ce inseamna alternanta la guvernare si nu una, ci mai multe. La "industrie" e belsug. Sunt cinci proiecte de lege, dintre care unul cel cu mestesugarii. Restul, un regulament de transport pe caile ferate, din '97, o lege din 2002 si doua ordonante marca Nastase. Poate la "agricultura"? Sufletul. Trei ordonante sfrijite, dintre care una cu gestionarea resurselor acvatice vii.

Probabil fara obiect, daca tinem cont de poluarea din Romania. Cea mai aglomerata comisie, "juridica", are in sertare 15 proiecte, dintre care, cel mai complex, Codul Civil, a fost amanat, la cererea ministerului pentru o mai buna aprofundare a textului. La Senat e mare disputa, dar pe tema secretarului general. N-are nici o legatura nici cu legile, nici cu programul de guvernare al Aliantei.

Dar are legatura cu Nicolae Vacaroiu, pe care PNL-PD si, mai ales, Radu Berceanu l-ar vrea schimbat, dar nu stiu cum. In rest, se face in consens shopping de jeep-uri si Logane, ca la nivel legislativ e jale. Pe ordinea de zi sunt 12 proiecte de lege, dintre care 9 in curs de fosilizare din anii 2000-2003.

Atunci, la Guvern! Poate acolo se gasesc marile proiecte de modernizare a societatii romanesti. In ultima sa sedinta Executivul a luat un numar de 2 (doua) hotarari. Una, sa discute cu sindicatele prin intermediul Secretariatului General al Guvernului. A doua, a stabilit reprezentantii Executivului in CES.

S-a mai decis ca programul de preaderare sa se bazeze pe programul de guvernare, iar Gabriel Nicola a fost numit consul la Varset. Harnicia nu se opreste aici: Guvernul a mai stabilit ca ministrii sa raspunda intrebarilor parlamentarilor prin viu grai, dupa ce uitase cu totul aceasta promisiune solemna facuta la investitura.

A fost nevoie ca PRM sa ceara in Parlament demisia titularei de la Justitie, Monica Macovei, pentru ca nu a venit sa dea raspunsurile cerute, pentru ca guvernul sa-si aminteasca macar atata lucru. La 45 de zile de la intrarea in functie, noua guvernare pare sa fi constatat ca nu mai e nimic de facut in tara asta.

Dusmanul, PSD, are probleme interne, ajungand sa-si puna sperantele de renastere in charisma primarului de la sectorul 5, care este. Lucrurile merg de la sine, si romanii sunt fericiti, e drept, muncind pe rupte care prin Spania, care prin Italia sau Germania. Iar guvernantii se dedica activitatilor tovarasesti.

Se omenesc cu oi la protap si purcei de lapte pe la munte sau pe malul lacului Snagov, cu regretul in suflet ca un element de perspectiva, Lavinia Sandru, a optat sa se socializeze numai cu Cozmin Gusa. Singurul care strica peisajul bucolic este presedintele Basescu, care a ramas blocat pe placa alegerilor anticipate.

E lipsit de maniera sa dea cineva buzna in guvern, sa-i trezeasca pe ministri si sa le spuna sa se care ca vin anticipatele. Doar n-au facut nimic, chiar nimic, saracii oameni...