Cabinetul Tariceanu a anuntat acum doua zile ca se pregateste sa controleze sistematic conturile publice pentru a fi evaluat corect golul de venituri bugetare generat de Guvernul PSD. Masura era previzibila, dat fiind faptul ca in ultima perioada s-au intetit semnalele referitoare la "tunurile" date vistieriei Romaniei de fostul Executiv. O prima contabilizare a Aliantei D.A.

a ajuns la aproximativ 20.000 de miliarde de lei. Adica 17.000 miliarde de lei din salarii nebugetate si minus de venituri din accize; vreo noua milioane de euro, paguba facuta statului de Culita Tarata prin arendarea defectuoasa a Insulei Mari a Brailei; 4.300 de miliarde de lei, valoarea contractelor de modernizare a 1.

000 de kilometri de drumuri judetene, orasenesti si comunale, clasificate drept nationale ("ingineria" ne mai costa si anul acesta 800 de miliarde de lei); 22.000 de miliarde de lei, fonduri disparute in perioada 2003-2004 din bugetul asigurarilor de sanatate.

Si exemplele pot continua cu deja celebrele contracte: Bechtel Ð Autostrada Transilvania Ð 2,2 miliarde de euro, Vinci Ð tronsonul Comarnic-Predeal Ð 480 milioane euro si EADS Ð securizarea frontierelor Ð un miliard de euro.

Din partea PSD, raspunsuri concrete la asemenea acuze punctuale aproape ca lipsesc. Singurul care a dat o oarecare replica a fost ex-ministrul de Finante, Mihai Tanasescu. In rest, tacere sau... ipocrizie. Cum a dat dovada fostul ministru al Muncii, Dan Mircea Popescu, care s-a trezit sa declare ca pierderile de resurse bugetare induse de introducerea cotei unice se ridica la vreo 100.

000 de miliarde de lei si ca aceasta masura a Aliantei este o "improvizatie". Din pacate (pentru acesta), experienta tarilor din regiune, in care a fost introdusa o "improvizatie" similara, releva influente pozitive. Dupa reducerea initiala a veniturilor bugetare, acestea au cunoscut o crestere destul de rapida.

In Slovacia, de exemplu, in primul an de aplicare s-au redus cu mai putin de 1% din PIB, dar apoi au revenit la nivelul anterior introducerii. In schimb, Estonia a cunoscut inca de la inceput cresteri semnificative ale colectarilor la buget, dar consumul a cunoscut o majorare rapida si a dezechilibrat balanta de plati, acesta fiind, de altfel, si pericolul pentru Romania.

Oricum, daca e sa privim din punctul sau de vedere, fostul ministru al Muncii are intr-o oarecare masura dreptate. Si asta pentru ca PSD nu a improvizat niciodata cand a fost vorba de... acte de coruptie sau de furturi din buget. Reprezentantii sai au furat cu acte normative in toata regula. Sa ne amintim doar de amnistiile fiscale date cu nemiluita in cei patru ani de guvernare PSD.

Mii si mii de miliarde de lei nu au mai ajuns niciodata la buget. La zeci de intreprinderi, datoriile au fost sterse sau reesalonate, unicul criteriu fiind existenta clientelei politice in conducerea acestor societati si nu conjunctura economica din acel moment. Ca asa a fost nu mai este nici un dubiu.

Iata, Culita Tarata a bagat in groapa Insula Mare a Brailei, Corneliu Iacobov, artizanul falimentului de la RAFO, este plimbat pe la Parchet, iar fostul prefect de Hunedoara, Aurel Serafinceanu, este executat silit pentru o datorie de 166 de miliarde de lei inregistrata in contul firmei sale, Umirom.

Ca atare, Guvernul Tariceanu nu ar trebui sa se limiteze doar la controlul conturilor publice, ci sa continue acest tip de investigatie si la nivel judetean, acolo unde sute de contracte pe bani publici au fost la discretia fostilor prefecti sau a alesilor locali.

Chiar daca sunt laborioase si, in consecinta, cer timp, trebuie sa le cunoastem pentru ca am suportat prea mult socurile induse de jocurile politice ale PSD. Alianta D.A. ii este datoare moral electoratului roman.