Ce alimente au consumat romanii in 2004?

de     BBC
Sâmbătă, 19 februarie 2005, 0:00


Consumul mediu de carne, lapte, oua si ulei si-a mentinut, anul trecut, tendinta de crestere fata de anul 2003, insa la zahar si produse din zahar a continuat trendul descendent inceput la jumatatea anului 2004, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
Datele furnizate de MAPDR indica, pentru 2004, cresteri semnificative ale consumului de carne de bovine si de pasare, cu 21,8%, si, respectiv, 13,4% comparativ cu anul anterior.

In medie, consumul pe cap de locuitor a fost de 9,5 kilograme de carne de vaca si de 22,9 kilograme de carne de pasare. In ceea ce priveste carnea de porc, avansul a fost de numai 0,3%, de la 29,6 kilograme la 29,7 kilograme pe cap de locuitor.

Consumul de oua

2004 - 313 oua
2003 - 306 oua
Sursa: MAPDR

In acelasi timp, cantitatea medie de zahar a scazut cu un kilogram, situand consumul individual la 24,6 kilograme.

La oua si lactate, consumul din 2004 a ramas aproape constant.

Romanii au consumat, in medie, 313 oua, comparativ cu 306 bucati in 2003, iar cererea de lapte si produse din lapte a urcat cu 1,5%, pana la 231,1 kilograme/locuitor.

Pe de alta parte, consumul de ulei si grasimi vegetale a inregistrat un salt semnificativ, de la 10,4 litri la 11,8 litri, respectiv de la 2,5 kilograme la 4,1 kilograme pe locuitor.

Rezultatele s-au incadrat in estimarile anuntate de MAPDR in luna octombrie 2004, potrivit carora consumul mediu de produse alimentare isi va mentine curba ascendenta, cu exceptia celui de paine si produse fainoase.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii apreciaza ca, in urmatorii ani, consumul de produse alimentare si bauturi racoritoare va creste la un nivel apropiat de media din statele Uniunii Europene.

Romanii vor consuma in 2007 in medie 63,2 kilograme de carne si produse din carne, cu circa 17 kilograme mai putin decat in Uniunea Europeana.

Pentru 2004, estimarile privind consumul se ridica la 60 de kilograme pe cap de locuitor.

Tot in luna noiembrie 2004, ministerul prognoza un consum de 60 de litri de sucuri si bauturi racoritoare nealcoolice pe cap de locuitor, care ar putea atinge, insa, in 2007 un nivel de 65 de litri.

In statele comunitare consumul mediu pentru aceste produse se ridica la 70 de litri.



















29 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version