Cabinetul israelian a aprobat planul premierului Ariel Sharon de retragere a soldatilor si colonistilor din Fasia Gaza precum si din unele parti ale Cisiordaniei.

Planul de evacuare a colonistilor incepand din luna iulie fusese deja aprobat de knesset - parlamentul israelian.

Cabinetul a aprobat planul cu 17 voturi pentru si 5 contra, in cursul unei sesiuni care a durat cinci ore.

Cabinetul a aprobat de asemeni un nou traseu al barierei de separare intre Israel si Cisiordania. Palestinienii se tem insa in continuare ca, drept rezultat, vor pierde din teritoriul Cisiordaniei.

Decizia de aprobare a retragerii din Gaza echivaleaza cu un preaviz legal de cinci luni dat celor 8000 de colonisti evrei care se stabilisera in Gaza, precum si soldatilor israelieni care ii aparau. Patru asezari evreiesti din Cisiordania vor fi de asemenea evacuate.

Nu este o zi fericita a declarat premierul Sharon la inceputul sedintei cabinetului. El a adaugat insa ca evacuarea asezarilor este necesara pentru viitorul Israelului.

Israelul va mentine controlul asupra granitelor Fasiei Gaza, asupra litoralului si a spatiului aerian.

Sharon a spus ca guvernul israelian va coordona actiunea de retragere cu palestinienii.

Noul traseu de separare intre Israel si Cisiordania

Sharon a obtinut totodata aprobarea cabinetului pentru noul traseu al barierei de separare intre Israel si Cisiordania, dupa ce Curtea Suprema a Israelului a decis ca traseul stabilit anterior afecta excesiv situatia palestinienilor.

Noul traseu este stabilit mult mai aproape de vechea granita a Israelului cu Cisiordania, dar lasa inca intre 6 si 8 la suta din teritoriul palestinian in partea israeliana.

Sunt consolidate astfel doua mari asezari evreiesti din Cisiordania, o masura menita, potrivit corespondentilor de presa, sa mai domoleasca din protestele privind evacuarea altor asezari.

Israelul spune ca bariera are scopul de a preveni atentatele sinucigase, dar palestinienii se plang ca prin construirea ei, li se ia din teritoriu.

Circa o treime a barierei a fost deja construita, in special in partea de nord a Cisiordaniei.

Tot duminica a fost redeschisa trecerea de frontiera intre Gaza si Egipt.

Un purtator de cuvant al ministerului israelian al apararii a declaart ca ridicarea interdictiei de trecere a frontierei cu Egiptul face parte dintr-o serie de masuri menite sa usureze situatia palestinienilor.