Benzina si motorina sint, de azi, cu 100 de lei pe litru mai ieftine la statiile Rompetrol. De cind OMV a stabilit noua politica de preturi a Petrom, preturile au coborit cu pina la 2.700 de lei pe litru.

Grupul Rompetrol, a doua companie petroliera din Romania, a anuntat ieri ieftinirea, cu 100 de lei pe litru, a benzinei Premium cu plumb si a motorinei euro 3, produse despre care compania spune ca se vind cel mai bine. Astfel, cele doua sortimente de carburanti vor costa 30.000 de lei si, respectiv, 26.900 de lei pe litru.

Rompetrol spune ca modificarile de pret sint determinate de evolutia pretului la titei, a ratei de schimb leu-dolar si de mediul competitional de pe piata carburantilor. Din aceasta luna, grupul Rompetrol ajusteaza saptaminal preturile la carburanti.

Si Petrom, cel mai mare distribuitor de carburanti, ne obisnuise cu aceasta ajustare saptaminala, dar, la sfirsitul saptaminii trecute, nu a mai modificat preturile. Astfel, la Petrom, un litru de benzina Premium cu plumb costa 29.500 de lei, iar un litru de motorina Euro 3 - 26.700 de lei.

Si la noi ca la toata lumea

Evolutia din ultima luna arata ca liberalizarea pietei carburantilor nu a facut benzina un euro litrul, asa cum se temea toata lumea, ba dimpotriva: de cind austriecii de la OMV au modificat politica de preturi a Petrom, benzina cu plumb s-a ieftinit cu 2.700 de lei, cea fara plumb cu 400 de lei pe litru si motorina Euro cu 700 de lei pe litru.

Ieftinirea carburantilor, operata de Petrom, a determinat (e adevarat, nu imediat) si majoritatea tuturor celorlalte companii petroliere sa reduca preturile. Raspunzatoare de ieftiniri sint scaderea cursului dolarului, aceasta fiind moneda in care se fac importurile de titei, si cotatia Platt’s Mediteranean pentru titei, cea mai relevanta pentru Romania.

Dupa ce s-a vindut Petrom, care avea preturi practic impuse de interesele autoritatilor, si piata romaneasca se raporteaza la dinamica pietei internationale, asa ca romanii ar trebui sa se uite si la ce se intimpla in strainatate. Or, ieftinirea carburantilor de la noi se suprapune pe o scadere generalizata a preturilor.

Astfel, pretul la benzina a scazut fata de decembrie mai peste tot, cea mai mare reducere fiind in cazul Marii Britanii, unde benzina este cu 3,5% mai ieftina decit in decembrie 2004. La motorina, cea mai mare scadere a fost inregistrata in Franta, unde preturile au scazut cu pina la 3,9% fata de decembrie 2004.