Credeti ca, saptamina trecuta, Basescu a fost la Tuca, asa cum a aparut scris in toate ziarele? Ei, as! In realitate, Tuca a fost invitatul lui Basescu.

Daca suvita rebela si inofensiva a presedintelui Romaniei a devenit subiect de editorial, de ce nu ar fi urcata la acelasi rang si tusea sefului de stat? Cu atit mai mult cu cit ea e un semn al unei boli, dar in nici un caz al bolii de putere.

In epoca videoputerii, Basescu este unul dintre politicienii care stiu ca imaginea este o componenta esentiala a jocului politic. Iesirile sale in media sint, de regula, atent pregatite. De cind e presedinte, parca sint si mai bine pregatite decit erau inainte.

Producatorii jurnalelor tv spun ca Traian Basescu este in topul celor care livreaza sound-bites, fragmente de discurs memorabile, numai bune de a fi inserate in stirile de televiziune. Cine vrea sa cistige confruntarea cu televiziunea trebuie sa joace dupa regulile acesteia. A nu se intelege ca trebuie sa joace dupa regulile patronilor de mijloace de informare.

Pentru a da numai un exemplu: desi era in curtea lui Dan Voiculescu – la Antena 1 – si desi a tunat si a fulgerat impotriva patronului acestui post de televiziune, Basescu a cistigat increderea spectatorilor tocmai pentru ca stie sa cocheteze cu televiziunea. Cu televiziunea in sine, nu cu televiziunea lui X-ulescu.

Aflat in dificultate din cauza scandalului cu casa buclucasa si in scadere de popularitate – dupa cum o releva sondajele de opinie –, Basescu a lucrat excelent si a punctat la imagine in cadrul talkshow-ului de saptamina trecuta de la Antena 1. Si-a expus, in toata splendoarea lor, ticurile care il fac atit de simpatic; a glumit despre suvita rebela care a ajuns subiect de dezbatere nationala.

In tot ce s-a intimplat la talkshow-ul cu pricina, cel mai mult a contat nu ce a spus Basescu, ci cum a spus.

Putem exagera putin, spunind ca tot din ce a spus si a facut Basescu pe parcursul emisiunii a fost studiat si jucat. In fond, diferenta dintre un bun om politic si unul mediocru este data si de cita disponibilitate actoriceasca are fiecare. Insa, cel putin, un detaliu din tot acel spectacol Basescu a fost autentic: tusea.

O tuse care l-a umanizat extraordinar pe seful statului, fara sa fie nevoie de nici un fard, si care i-a adus, in mod cert, din nou puncte in favoarea sa in sondajele de opinie. Oamenii devin sensibili atunci cind eroii sufera, iar suferinta creeaza solidaritate mai eficient decit orice altceva.

Desi a fost putin sifonat in ultimele saptamini, Basescu ar putea reincepe in forta, dupa ce se va fi insanatosit, ofensiva impotriva sistemului ticalosit. Ar avea, din nou, cel mai important aliat: suportul publicului. •

P.S. Si Iliescu e racit. Probabil, tuseste si el, dar televiziunile nu-l mai cauta.