Locotenentii mafiotului Csibi Istvan incep sa rupa tacerea. Gustav Hatsek, responsabilul cu strangerea de informatii si santajul al gruparii mafiote, a dezvaluit pentru Adevarul cateva episoade din incredibilele aventuri la care a luat parte pe vremea cand si-a luat solda de la Csibi Istvan.

Cea mai importanta misiune la care a fost cooptat a esuat in urma arestarii capului mafiei harghitene si a principalilor sai colaboratori. Ea viza, nici mai mult, nici mai putin, decat asasinarea primarului municipiului Miercurea-Ciuc, Robert Raduly, si a unui puternic om de afaceri local.

Primarul urma sa fie lichidat dupa ce Gustav Hatsek l-ar fi atras intr-o cursa, la o cabana izolata aflata in proprietatea lui Csibi Istvan. "Trebuia sa-l atrag la o cabana a lui Csibi, sub pretextul ca ii iau un interviu. Planul era ca eu sa vin singur, cu masina mea, iar el trebuia sa vina tot singur, cu masina lui.

Dupa ce ma faceam ca-i iau interviul, la plecare primarul urma sa fie interceptat de echipe de interventie, baietii care se ocupau cu bataia. Acestia urmau sa-l omoare in bataie". Omului de afaceri ii fusese rezervat un "tratament" de tip medieval, urmand a fi ars cu acid sulfuric.

Gustav Hatsek povesteste: "Vine la mine Tanko Robert, responsabilul cu bataile, si-mi spune ca trebuie sa-l lichideze pe respectivul si sa-l ajut. Nu stiu de ce, dar, de la bun inceput, Tanko avea foarte mare incredere in mine. Sarcina mea pentru treaba asta era sa fac rost de acid sulfuric. Nu am putut sa i-l procur, dar el a facut rost, nu stiu de unde.

Dupa ce a fost arestat, vine la mine avocatul lui Tanko, Catalin, care imi spune: Robi a transmis ca este ceva in camara care nu are ce sa caute acolo. Eu stiam despre ce era vorba, era acidul sulfuric pentru planul care n-a mai fost pus in aplicare. Stiam si ca va urma o perchezitie la casa lui Tanko si, intre timp, chestia aia care era incriminatorie trebuia sa dispara.

M-am dus la Tanko acasa, am luat acidul sulfuric si l-am aruncat la gunoi." Ordinul de lichidare a celor doi fusese dat de Csibi Istvan, refugiat la acea data la resedinta sa din Ungaria. Acolo, mafiotul are o adevarata mosie situata langa Budapesta, ce a fost cumparata conform contractului de vanzare-cumparare de la ultimul prim-ministru comunist al Ungariei, Grosz Karoly.

Din spusele lui Gustav Hatsek, locotenentii sai actionau numai la ordinele exprese ale "cezarului". "Eu eram responsabilul cu partea de stresare, adica Csibi spunea: "Du-te la firma Madezit si cere sa incheie un contract de publicitate de 2000 de euro." Ma duceam la patronul firmei, Ferenz Attila, si ii ziceam ca Csibi vrea pentru ziarul sau 2000 de euro.

Pe mine m-a refuzat, asa ca Csibi l-a trimis pe Tanko. Nu stiu ce i-a zis sau i-a facut Tanko, ca s-a intors cu contractul incheiat. La fel luam publicitate si de la alte firme, Amigo International sau Perla Harghitei. Eu ma duceam la santaj si, daca eram refuzat, dupa mine veneau baietii cu curatenia, echipa de interventie.

Pentru treburile murdare erau angajati cate doi batausi din tara, care dispareau imediat dupa ce-si faceau "treaba". A nu executa un ordin dat de Csibi era ceva inadmisibil. De bataie nu scapa nimeni, nici echipa de interventie nu era la adapost de alta echipa de interventie. Daca Csibi zicea: "Da-mi un pachet de Marlboro", asta insemna un pumn sau o palma.

Daca zicea: "Da-mi un cartus de Marlboro" asta insemna bataie crunta." Nici Gustav Hatsek nu scapa de pedepsele uzuale aplicate in ograda grupului de firme Neptun. Dusul rece, facut imbracat, la minus 24 de grade, era rezervat abaterilor minore, Gustav, de exemplu, executandu-l pentru faptul ca si-a neglijat tunsoarea.

Altfel, primea un "salar" foarte bun (cu mult mai mare decat cel trecut pe cartea de munca, ce era salariul minim pe economie.) Lunar, se facea o lista cu salariile reale ce urmau a fi date la oameni, lista distrusa dupa impartirea lor. Trustul Neptun era o fabrica de facut bani negri, scosi in general peste granita, la purtator, de locotenentii lui Csibi.

Cu Garda Financiara, fabrica de alcool a lui Csibi n-avea treaba, adjunctul ei, Gogu Stefan, fiind un obisnuit de-al casei. "Chiar eu am fumat tigari Salem de la el. Era fumator de Salem", spune Gustav Hatsek. Pe langa alte atributii, in fisa postului lui Hatsek se afla si filajul.

"Urmaream diferiti oameni de afaceri pentru a afla informatii compromitatoare despre ei, folosite ulterior la santaj. Pentru asta plateam informatori. Lunar, aveam la dispozitie un fond de 50 de milioane de lei cu care cumparam informatii." Dupa arestarea sefului sau, Hatsek spune ca de frica de Csibi n-a parasit inca Harghita.

"Noua ni s-a laudat ca, pe vremea cand era marinar, a fost pe un vas, impreuna cu primarul Constantei, Mazare, sub comanda lui Traian Basescu. Treaba asta e cunoscuta in Harghita. Acum, ca a iesit presedinte Basescu, foarte multa lume se teme ca va iesi din arest", afirma Hatsek.