Valul de frig care s-a abatut asupra Afganistanului a provocat moartea a peste 1.000 de copii, in provincia Ghor, au anuntat autoritatile locale si organizatiile umanitare, care au lansat un avertisment referitor la posibila producere a unei "catastrofe umanitare", relateaza presa internationala.

"Estimarile minime referitoare la numarul copiilor care au murit sunt cuprinse intre cateva sute si o mie", a declarat Paul Hicks, seful programelor umanitare ale Organizatiei Catholic Relief Services pentru vestul Afganistanului.

Potrivit acestuia, o echipa a asociatiei a reusit, deocamdata, sa ajunga doar in 16 localitati, unde au murit 80 de copii, insa situatia ar putea fi mult mai grava in alte zeci de localitati care sunt izolate din cauza ninsorilor abundente. Districtele Saghar si Tulak ar putea fi extrem de afectate, a precizat el.

Doua convoaie de camioane ale Programului Alimentar Mondial, care au plecat la 3 februarie, din Herat (la circa 250 de kilometri de Chaghcharan, capitala provinciei Ghor), transportand 140 tone de alimente, nu au reusit inca sa ajunga in aceste doua districte, a declarat purtatorul de cuvant al organizatiei, Maarten Roest.

"Daca nu vom lua masuri, se va inregistra o catastrofa umanitara", a declarat Ikramuddin Rezaie, adjunctul guvernatorului provinciei.