Premierul Calin Popescu Tariceanu a dispus ca toate ministerele sa verifice contractele de achizitii publice incheiate anul trecut si care au efecte asupra bugetului pe 2005, pentru a fi clarificate din punct de vedere al corectitudinii.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a afirmat ca cetatenii au dreptul sa stie cum sunt cheltuiti banii platiti prin impozite si a apreciat ca aceste verificari vor elimina suspiciunile asupra contractelor si vor permite inlaturarea neregularitatilor.

Ea a dat ca exemplu contractul cu EADS, aratand ca fostii guvernanti ar trebui mai degraba sa explice, in acest caz, de ce au fost de acord sa plateasca bani de la buget pentru securizarea unor portiuni de frontiera care urmau sa fie modernizate cu fonduri Phare si au lasat neacoperite exact cele mai dificile zone de granita, respectiv judetele Satu Mare, Maramures si Suceava la frontiera cu

Ucraina. Oana Marinescu a mai spus ca "Adrian Nastase, ca fost prim-ministru, vorbeste in cunostinta de cauza cand se refera la dificultatile din bugetul lasat tarii de Guvernul sau. Este vorba de dificultati care provin din factura campaniei electorale a PSD, pe care trebuie sa o platim cu totii, anul acesta".

Presedintele PSD, Adrian Nastase, a acuzat, sambata, Guvernul Tariceanu ca intentioneaza sa amane platile la contractele cu Bechtel si EADS pentru a face rost de bani la buget. El a declarat, intr-o conferinta de presa, ca "se cauta niste scuze pentru a nu folosi banii pentru platile din acest an pentru aceste contracte, ca sa le dea la salarii sau in alte parti.

Incearca, de fapt, printr-o modalitate din aceasta mai sofisticata, sa considere ca aceste contracte nu au fost bine incheiate, legal incheiate, ca au fost facute cu nu stiu ce dificultati, ceea ce ar justifica, eventual, o amanare a platilor", a precizat Nastase.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a semnat, marti, o decizie privind declasificarea contractului cu firma EADS pentru implementarea sistemului integrat de securitate a frontierei de stat, urmand ca acordul sa fie renegociat.