Scaderea veniturilor la bugetele locale ar putea provoca adevarate blocaje financiare. De vina sunt eliminarea impozitarii progresive si introducerea cotei unice de 16%, masuri ce au subtiat considerabil "felia" ce revine autoritatilor locale.

Reprezentantii primariilor spun ca, in aceste conditii, vor intra in colaps, cel mai probabil la vara, fara posibilitatea de a mai continua investitiile deja incepute. Solutia de compensare a veniturilor diminuate ar putea veni sub forma majorarii cotei de 63% din impozitul pe venitul global (IVG), platit de contribuabili, ce intra la bugetele locale.

Potrivit unui proiect aflat pe masa Ministerului Finantelor Publice (MFP), este posibil ca procentul sa creasca pana la 82%.

Bugetele locale sunt amenintate cu o criza financiara de proportii. La vara, acestea ar putea ajunge in colaps, iar blocajul financiar ar putea stopa planurile deja batute in cuie ale municipalitatilor. Motivul este diminuarea veniturilor la buget, prin introducerea cotei unice de impozitare.

Primariile deja au in buget goluri de sute de miliarde de lei, iar piederile ar putea fi compensate doar prin majorarea cotei-parti din impozitul pe venitul global care intra in conturile autoritatilor locale.

In prezent, 63% din impozitul pe venitul global (IVG) incasat este "varsat" la bugetele locale. Prin renuntarea la sistemul progresiv de impozitare si introducerea cotei unice de 16%, "felia" cuvenita autoritatilor locale se micsoreaza considerabil. "Golul" ar putea fi umplut prin modificarea regimului taxelor si impozitelor locale.

Potrivit unui proiect aflat pe masa Ministerului Finantelor Publice (MFP), cota din IVG ce revine bugetelor locale ar putea fi majorata la 82%. Astfel, autoritatile locale ar avea resursele necesare demararii si continuarii proiectelor.

Gaura de 500 de miliarde numai in sectorul 2

Numai in sectorul 2, spre exemplu, bugetul local a inregistrat, din cauza introducerii cotei unice, o gaura de aproximativ 500 miliarde de lei. "Prin introducerea cotei unice de impozitare de 16%, bugetul local al sectorului 2 s-a diminuat cu aproximativ 500 miliarde de lei", ne-a declarat Anton Steiner, directorul adjunct al Directiei de Impozite si Taxe Locale (DITL).

Autoritatile locale mai au doar cateva luni de liniste, pentru ca, la vara, vor aparea primele mari probleme. "Deocamdata, situatia este stabila, pentru ca majoritatea taxelor si impozitelor locale (n.r. - peste 60%) se incaseaza pana in luna martie. Dupa aceea, adica in iulie, am putea intra in colaps, din cauza golului pe care il avem la bugetul local", ne-a marturisit Steiner.

Acesta este de parere ca procentul este insuficient si ar trebui majorat. Aceeasi solutie de compensare a veniturilor diminuate o au si autoritatile locale ale sectorului 4. "Procentul ar trebui marit macar pana la 75%", apreciaza Mihai Fentzel, seful Serviciului Economic din cadrul acestei primarii.

De vina e tot "greaua mostenire"

Dezechilibrul bugetar pe anul 2005 a fost produs de abuzul in gestiunea bugetului public si de derapajele economice de care se face responsabil fostul Cabinet, si nu de cota unica, reiese dintr-o situatie prezentata de MFP, recent, la guvern. "In urma masurilor de compensare luate de Cabinetul Tariceanu, cota unica si reducerea impozitului pe profit reprezinta in acest moment doar un minus de 3.

388 miliarde de lei, adica 0,12% din PIB. In schimb, fostul guvern a impovarat bugetul pe 2005 cu cheltuieli nebugetare, in valoare de 0,4% din PIB, si a promovat politici imprudente, care forteaza actualul executiv sa reduca deficitul bugetar la 0,5% din PIB", se mentioneaza intr-un comunicat al executivului.