"Gigi Becali a intrecut orice fel de limita in relatiile cu jurnalistii. Promitem sa-i aratam noi, de acum, care-i sint limitele", scrie Prosport, dupa ce patronul Stelei a interzis accesul jurnalistilor Ringier la orice eveniment al clubului din Ghencea. Razboiul a inceput in direct, pe OTV, la emisiunea lui Dan Diaconescu.

Agentia pentru Monitorizarea Presei si Asociatia pentru protejarea si Promovarea Libertatii de Exprimare au cerut deja CNA sa analizeze continutul emisiunii si atrag atentia oficialilor Stelei ca incalca dreptul constitutional la informare. Si Evenimentul Zilei a luat atitudine: "Oierul ajuns imparat la Steaua si-a tradat carentele de educatie, improscindu-si interlocutorii cu o avalansa de insulte." In apararea colegilor de breasla a sarit si Gazeta Sporturilor, care ataca si televiziunea care a permis o astfel de manifestare.

Un ciobanas cit 300 de boi

Gigi Becali a intrecut orice fel de limita in relatiile cu jurnalistii. Promitem sa-i aratam noi, de acum, care-i sint limitele. Am ajuns in studioul OTV in momentul cind se derulau reclamele dinaintea emisiunii “Dan Diaconescu in direct”.

Gigi trona falnic la masa, imbracat cu eternul sau costum negru cu dungi, parca prevestind ce avea sa urmeze.

Se uita urit spre colegul Octavian Cojocaru: “Tu cine esti, ba? Bai fraiere, nu te uiti la tine cum arati? Ai venit aici in tricou sa vorbesti cu mine!? Citi ani ai tu, ma, timpitule? Sa nu cumva sa deschizi gura, ca n-am ce discuta cu tine, papagalule!”.

Cojocaru n-apuca sa zica nimic, intrucit Becali muta tirul spre mine: “Bai, Chiotea, Banciu asta al tau e evreu? Scrie despre mine numai timpenii, cine p... mea e asta sa ma critice pe mine, sa-si bata joc de mine? Stati ca vedeti voi!”.

Diaconescu ne anunta ca mai sint 30 de secunde pina la intrarea in emisie si adauga: “Gata, Gigi, calmeaza-te! N-am chef sa se ia din nou CNA-ul de mine. Certati-va daca vreti, dar fara balamuc”.

Papagali, hahalere, jigodii, tradatori

Incepe emisiunea. Primele 20 de minute, cronometrate de subsemnatul, sint monopolizate de Becali. Subiectul “Neaga”, pentru care am fost chemati, e lasat balta dupa putin timp. Patronul Stelei urla de unul singur la adresa lui Octavian Cojocaru, incitat discret si de Dan Diaconescu, care ii aduce aminte ca ziaristul e imbracat in tricou.

Dupa ce face recenzia Evenimentului Zilei de duminica, trece si la ProSport. Exista o singura idee in mintea lui: Ringier, editorul ambelor ziare, e un trust strain care vrea raul Romaniei, iar noi niste “ziaristi vinduti”, “tradatori de neam si tara”, “papagali”, “hahalere”, “jigodii”.

Ii plac mortii si mamele

Incercam sa-l oprim din tirada adresindu-ne moderatorului, rugindu-l sa ne lase sa vorbim pe rind. Nu putem spune mai mult de o fraza, ca Gigi isi urla crezul ca disperatul: “Taci, ba, ca esti platit de straini, tradatorule! N-am ce sa discut cu voi, nu mai aveti ce cauta pe la Steaua.

Nu va cunosc, cine sinteti voi, bai fraierilor?!”.

Nivelul discutiei ajunsese sub orice cota de intelegere, asa ca il anunt pe Dan Diaconescu ca nu mai pot continua dupa pauza publicitara. Nici nu mai auzeam ce spune Becali. In jur, cameramanii erau socati. La usa studioului si la panoul de comanda, angajatii OTV pareau resemnati.

Chiar si ei, care auzisera destule discutii socante in acea incapere, erau uimiti de ce se intimpla. Emisiunea se intrerupe la cererea moderatorului, care spera sa calmeze spiritele pe timpul reclamelor. “Gigi, linisteste-te! E destul, iese deranj”. Facem gestul de a ne desprinde microfoanele.

Fostul candidat la Presedintie ia foc: “Chioteo, baga-mi-as p... in ma-ta, pleci, aa! Esti un las, ma nenorocitule! Pleaca, f...-te-n gura! Fugi de-aici, ca poate te si bat, cretinule. F...-ti mortii ma-tii de vagabond, du-te-n p... mea si pune-i pe aia sa se ia miine de mine!...

S-au mai luat si altii, si Popescu ala de la Adevarul, si Tolontan, si ce-au facut, ba? Mi-au supt p...”

Atmosfera e deja incendiara, Diaconescu aproape s-a pus intre noi si Gigi. “Domnule Becali, ma duc sa ma rog pentru sanatatea dumneavoastra”, ii spun eu, cu un zimbet amar in coltul gurii. “Faci misto de mine, bai tupeistule? Pleaca repede, pina nu ajungi la perfuzii.

Sa nu va prind pe la Steaua, ca va rup picioarele, derbedeilor! Il omor si pe Banciu asta, uite ce fata de evreu are. Asta e sigur evreu, pun pariu!”. Discutia se termina pentru ca iesim rapid din studio. Trecem in viteza prin holuri, sa ne luam hainele. In spate ramin privirile celor trei bodyguarzi.

Uimiti si ei de aberatiile patronului stelist, un sfertodoct care a intrecut masura.

Au inceput sa apara protestele

Asociatia pentru Protejarea si Promovarea Libertatii de Exprimare si Agentia de Monitorizare a Presei cer Consiliului National al Audiovizualului (CNA) sa analizeze continutul emisiunii “Dan Diaconescu in direct”, difuzata in data de 20 februarie la OTV.

Totodata, cele doua organizatii atrag atentia conducerii clubului FC Steaua ca prin interzicerea accesului ziaristilor grupului Ringier la activitatile clubului se incalca dreptul constitutional la informare.

Oierul ajuns in “high-life”

Intrat in fotbalul romanesc la inceputul anului 2000, Gigi Becali a fost primit cu o simpatie curioasa de mass-media. Greselile gramaticale si comportamentul sau atipic l-au transformat intr-un permanent subiect de presa.

Cu o educatie indoielnica, cel ce avea sa devina patron al Stelei si-a dat arama pe fata in perioada 2001-2002, atunci cind a avut o serie de conflicte cu personalitati ale vietii socio-culturale din Romania.

Privind retrospectiv, se poate observa ca Becali a reactionat mitocaneste in special la ironii, dovedindu-si crasa superficialitate si lipsa de instructie. Comportamentul sau nu a dovedit decit un evident complex de inferioritate.

In contrast, aparitiile sale la televiziune si in ziare fluturind sume cu multe zerouri in valuta au sfidat in mod clar conditia romanului de rind, fara ca autoritatile sa se autosesizeze intr-un fel pentru nenumaratele “sponsorizari”, modalitate declarata rinjit a lui Becali de a eluda legea.

Incercarile timide ale PNA de a-l audia in “dosarul Camatarilor” s-au lovit de refuzul isteric al ciobanului din Pipera de a merge in fata procurorilor. Acestia din urma au ramas fara nici un fel de reactie.

In afara conflictelor enumerate mai jos, patronul stelist a avut diverse dispute verbale si chiar scandaluri cu o serie de personalitati din fotbalul romanesc (Anghel Iordanescu, Victor Piturca, Dumitru Dragomir, George Copos, fratii Becali etc.).

Octombrie 2001

Asistentul Tudor Constantinescu a facut greseala sa nu ridice fanionul la un meci Rapid - Steaua. Gigi Becali l-a facut hot si l-a acuzat ca primeste bani de la Copos. Comisia Centrala a Arbitrilor a sesizat UEFA, care l-a amendat cu 5.000 de dolari pe Becali si l-a suspendat pentru sase luni.

Noiembrie 2001

Gigi Becali l-a palmuit pe realizatorul emisiunii “Fotbal la Maxx”, Malonga Parfait, in curtea stadionului Dinamo. In afara faptului ca a fost agresat, angajatul PRO TV a fost facut “cioroi”. In ciuda rasismului si a agresarii in public, Gigi Becali nu a patit nimic.

Februarie 2002

Intr-o cafenea din Piata Dorobanti, Gigi Becali l-a atacat verbal pe cunoscutul ziarist Cristian Tudor Popescu. Replica civilizata a acestuia a atras dupa sine un potop de injuraturi, spre uluiala celor prezenti. Nici de aceasta data patronului stelist nu i-a fost clintit nici un fir de par.

August 2002

Marcel Puscas a fost agresat pe o terasa din Bucuresti de unul dintre bodyguarzii lui Gigi Becali si injurat de patronul Stelei.

Septembrie 2002

Suparat ca a fost parodiat de “Garcea”, Gigi Becali l-a catalogat pe cunoscutul om de televiziune cu termeni de mahala, de genul “avorton”, “aschimodie de om cu fata de drogat” sau “o zdreanta de actor”.

Decembrie 2004

Cunoscutii realizatori ai celei mai populare emisiuni de divertisment, “circotasii” Mihai Gainusa si Serban Huidu au fost jigniti de Becali dupa ce a fost ironizat in emisiunea de la Prima. Cu interventii, Becali a reusit sa blocheze in prima faza difuzarea fragmentului care facea referire la el.

Totusi, in reluarea de duminica a emisiunii de miercuri, 1 decembrie, si-au facut loc si imaginile respective.

Ianuarie 2005

Invitati la emisiunea “Nasul”, Huidu si Gainusa au fost facuti “jigodii” si “papagali” de Becali.

Februarie 2005

Reprezentantii ProSport, Dorin Chiotea si Radu Banciu, au fost numiti “jigodii”, “papagali” si “evrei”.

(Prosport)

Alte articole:

  • Evenimentul Zilei - Interzisi de Gigi si de Piti
  • Gazeta Sporturilor - Steaua in Turkmenistan