Presedintele George Bush a lansat un apel pentru o noua era de cooperare transatlantica, declarand ca nici o divergenta trecatoare nu poate afecta vechea alianta intre europeni si americani.

Inaugurand la Bruxelles prima sa vizita internationala la inceputul celui de-al doilea mandat, Bush a pronuntat un discurs amplu care a atins chestiuni cheie precum relatiile cu Iranul si Siria, Ucraina si Rusia.

"Sunt bucuros ca ma aflu din nou printre dumneavoastra", a inceput George Bush, tragand linie sub tensiunile transatlantice care au umbrit primul sau mandat prezidential.

"Sa depasim divergentele trecutului si sa incepem o noua era de unitate transatlantica", a declarat Bush, adresandu-se tuturor europenilor.

El a evocat o alianta care in ultimii 60 de ani a facut fata regimurilor totalitare.

"Prietenia noastra stransa e esentiala pentru pacea si prosperitatea in lume si nici o dezbatere temporare, nici un dezacord trecator intre guverne, nici o putere pe lume nu ne poate desparti", a declarat presedintele american in aplauzele ascultatorilor.

El a vorbit in fata catorva sute de invitati, printre care nunerosi oficiali ai Uniunii Europene si NATO, intr-o sala unde se intrunea odinioara aristocratia belgiana, dar care n-a vazut niciodata asemenea masuri de securitate.

Gazda sa, premierul belgian Guy Verhofstadt, unul dintre cei mai aprigi critici ai razboiului din Irak, a pledat si el pentru depasirea trecutului.

"N-are sens sa mai discutam acum cine a gresit si cine a avut dreptate", a spus Verhoftsadt.

Uniunea Europeana ii va da lui Bush un semnal concret in acest sens, anuntand ca va deschide la Bagdad un centru pentru pregatirea magistratilor irakieni, in timp ce toti aliatii NATO se vor angaja sa contribuie la pregatirea fortelor de securitate irakiene, fie inauntrul, fie in afara tarii.

La randul sau, Bush a raspuns temerilor europene ca a neglijat solutionarea crizei Orientul Mijlociu, declarand ca obiectivul sau imediat este pacea in regiune si crearea unui stat palestinian viabil.

Pana aici, americanii si europenii sunt perfect de acord. Apar insa noi divergente in alte puncte de criza.

Bush a cerut Siriei sa inceteze ocupatia militara a Libanului.

Europenii aplauda acest apel, fara a impartasi insa si entuziasmul american fata de introducerea unor sanctiuni impotriva Damascului. Un alt obiectiv impartasit este oprirea programului iranian de imbogatirea a uraniului, care ar putea inlesni fabricarea armelor nucleare.

Americanii urmaresc indeaproape eforturile diplomatice ale celor trei mari puteri europene - Marea Britanie, Franta si Germania - de a convinge Iranul sa dea garantii in acest sens, dar isi rezerva in acealsi timp dreptul de a declansa sanctiuni sau poate chiar lovituri aeriene.

Bush a subliniat la Bruxelles ca nici o optiune nu poate fi permanent eliminata din discutie. Dincolo de punctele de divergenta, discursul domnului Bush a dat tonul reuniunilor la varf de marti cu liderii NATO si ai Uniunii Europene, precum si intalnirilor cu presedintele ucrainean Viktor Yuschenko la Bruxelles, si cu presedintele rus Vladimir Putin la Bratislava.

Doua mesaje foarte diferite

Pentru Rusia, un avertisment: "daca Rusia vrea sa progreseze ca o natiune europeana, guvernul rus trebuie sa-si reinnoiasca angajamentul fata de democratie si domnia legii."

"Stim ca reformele nu pot fi facute peste noapte, dar trebuie sa-i reamintim Rusiei ca alianta noastra reprezinta o presa libera, o opozitie viabila, si ca toate tarile democratice vor pune reformele democratice in centrul dialogului lor cu Rusia," a spus presedintele american.

Bush a avut in schimb un mesaj de incurajare pentru Ucraina ca va fi primita in familia euroatlantica pe masura ce noul guvern democratic va adanci reformele.

Presedintele american a dat extinderea Uniunii Europene si a Aliantei Nord-Atlantice drept un exemplu pentru depasirea rivalitatilor trecutului si si-a declarat sprijinul pentru consolidarea unitatii intre europeni - "avem nevoie de un partener puternic", a spus Bush, "pentru a promova libertatea si pacea in lume."

"Libertatea e o cursa lunga", a incheiat Bush citandu-l in mod simbolic pe scriitorul francez Albert Camus.

Dupa aceasta vizita europeana fara precedent, in care George Bush intinde mana tuturor celor care l-au criticat in trecut, americanii si europenii mai au inca o cale lunga de facut pentru a se intelege cu adevarat.