Executivul va reduce subventiile acordate intreprinderilor de stat care inregistreaza pierderi, pentru a-i motiva pe directorii acestor societati sa fie mai eficienti, a declarat vicepremierul Adriean Videanu. "Eu cred ca este o problema de management de la o companie la alta, iar acest lucru trebuie privit ca atare. Vrem sa reducem subventiile care se dau in momentul de fata la aceste companii.

Multe dintre ele sunt extrem de ineficiente, iar aceste subventii nu fac altceva decat sa leneveasca managementul, pentru ca, in acest fel, nu au nici un fel de obligatie sa gandeasca la rentabilizarea companiei respective", a spus Videanu. El a spus ca reducerea subventiilor va viza cele 53 de companii de stat monitorizate prin acordul cu FMI.

Surse guvernamentale ne-au declarat ca numai in acest an economiile care se vor face la bugetul statului prin reducerea subventiilor se ridica la aproximativ 3.000 miliarde lei. Cel mai mult de suferit va avea mineritul unde subventiile vor fi diminuate in acest an cu 30 la suta fata de nivelul celor acordate anul trecut.

Programul de reducere a subventiilor pentru societatile de stat face parte din intelegerile cu FMI si UE, urmand ca din 2007 subventiile sa fie eliminate complet.