Ieri, cursul euro a revenit sub 36.000 lei, la mai putin de o saptamana dupa ce Banca Centrala a ridicat cursul la peste 38.000 lei cu pretul a 600 milioane de euro. Banca Nationala a anuntat un curs mediu al euro de 35.844 lei pentru euro pentru ziua de ieri, cu aproape 300 de lei mai putin decat cursul de vineri.

Insa, ca orice medie, cotatia anuntata de BNR ascunde evolutiile care nu au fost trecute cu vederea de jucatorii de pe piata valutara si care i-au umplut de sperante. Potrivit dealerilor bancilor, euro a variat ieri in sus si in jos cu aproape 600 de lei. Prima parte a zilei a fost dominata de scaderi destul de bruste ale cursului monedei europene. "Sedinta de tranzactionare s-a deschis la 36.

000/36.100 lei (n.r.- cotatii apropiate de cele de vinerea trecuta), iar cursul a scazut pana la 35.500 lei", explica dealerul unei banci. Daca tendinta s-ar fi mentinut si in a doua parte a zilei, probabil ca euro ar fi atins mult mai repede pragul de 35.000 lei. Insa, odata ce importatorii au constatat ca isi pot plati furnizorii la un curs de 35.

500 de lei, probabil l-au considerat atractiv, spun dealerii. Asa se face ca ieri au aparut primele ordine masive de cumparare, iar in a doua parte a zilei, euro a inceput sa creasca in fata leului, stabilizandu-se in jurul valorii de 36.000 lei. Schimbarea directiei de evolutie a cursului le-a dat sperante dealerilor ca momentele in care cursul valutar variaza cu mai mult de 1.

000 de lei de la o zi la alta au luat sfarsit. Nu acelasi lucru se poate spune despre tendinta de apreciere a leului, care, potrivit dealerilor valutari, va continua. "Speram intr-o stabilizare a cursului. Daca nu a venit inca momentul, cel putin scaderea cursului nu va fi la fel de abrupta ca la sfarsitul saptamanii trecute", preconizeaza dealerul unei banci.