Piata valutara este sufocata de excedentul de valuta din ultimele luni, presiunea constanta asupra cursului de schimb euro/leu concretizndu-se in cotatii la nivelul anului 2002. Marti, 15 februarie, spre disperarea exportatorilor si a celor care isi pastreaza economiile in valuta, raportul de schimb a inregistrat un nivel de 34.800lei/euro, nivel care a nu a mai fost atins din decembrie 2002.

Tinand cont de volatilitatea ridicata a cursului de schimb din ultima perioada, exista mari sanse ca acest nivel record inregistrat in ultimii doi ani sa fie depasit. Banca centrala a intervenit consistent pe piata valutara, trei zile consecutiv, ridicand cotatiile de la nivelul de 34.800 lei/euro pana la 36.700 lei /euro in prima zi, dupa care in a doua zi s-a inregistrat un maxim de 37.

900lei /euro. Joi, cotatiile au urcat spre sfarsitul zilei la un nivel maxim de 38.900 lei/euro. Reprezentantii BNR au afirmat ca, in urma acestor interventii, a fost cumparata o suma record de 600 milioane de euro.

Pentru o singura luna, aceasta suma reprezinta pentru piata valutara romaneasca un record , dar acesta poate fi depasit curand ca urmare a deciziei finale de a liberaliza contul de capital curent, incepand cu 1 aprilie.

Desi guvernatorul BNR a atras atentia asupra unor sume de ordinul miliardelor de euro , situatia arata ca dimensiunile speculatiilor financiare pe piata romaneasca pot depasi si cele mai pesimiste nivele. Initial, a fost avansata o suma cuprinsa intre 2-4 miliarde de euro pentru anul 2005. Este insa posibil ca aceasta suma sa fie depasita, daca se va pastra acceasi tendinta.

Reprezentantii BNR declara ca si-au atins scopurile prin interventiile de saptamana trecuta, dar excesul de valuta din piata arata mai degraba o interventie in sensul reducerii acceleratiei aprecierii leului, decat a stabilizarii cursului.

Astfel, in timp ce exportatorii privesc neputinciosi la variatiile zilnice ale cursului, BNR se ascunde in spatele obiectivului principal stabilit prin lege, de stabilitate a preturilor.

Chiar si dupa scaderea cursului de la 38.900lei/euro la 36100 lei/ euro, vineri, BNR a fost prezenta indirect in piata prin cumparari sucesive de valuta prin intermediul unor banci, controland astfel aprecierea brusca a leului. Banca centrala cumpara in continuare valuta "sub acoperirea" catorva banci comerciale preferand sa curete treptat excedentul de valuta la cotatii cat mai mici.

In aceste conditii, ne intrebam cat de eficiente sunt actiunile BNR pentru stoparea intrarilor de fonduri speculative in economia romaneasca? Pot fi oprite aceste fonduri de volatilitatea cursului de schimb ?

Potentialul de crestere al pietei de capital si al pietei imobiliare este departe de a fi epuizat. Unii analisti considera ca acesta este doar la inceput.

In conditiile in care piata imobiliara si cea de capital ofera mirajul unor castiguri de pana la 100% si chiar mai mari, exista o mare indoiala ca actiunile bancii centrale, prin politica monetara si cea valutara, pot stopa acest aflux de valuta. Cel mult, acesta poate fi ajustat, limitandu-se la maxim accesul acestor fonduri prin sincronizarea politicii monetare si valutare cu cea fiscala.

Cresterea fiscalitatii pe veniturile din tranzactii imobiliare, veniturile din dobanzi si pe cele din piata de capital sunt binevenite din acest punct de vedere dar costurile acestor masuri vor fi platite, chiar daca intr-o masura diferita, atat de romani cat si de strainii care incearca sa profite pe termen scurt de oportunitatiile aparute pe piata romaneasca.

Astfel, variatia cursului leului intr-o marja de 10-15%, poate fi o piedica pentru cei care vizeaza castiguri din ecartul de dobanzi intre leu si euro sau alte valute. Insa, pentru cei care au ca tinta piata imobiliara si cea de capital, volatilitatea cursului nu reprezinta o piedica majora.

Chiar si in aceste conditii se poate constata o adaptabilitate a fondurilor speculative la politica valutara a BNR. Suma cumparata saptamana trecuta de BNR arata ca aceste fonduri "stau in asteptare" pentru a fi convertite in lei cat mai convenabil.

In aceste conditii, situatia exportatorilor devine din ce in ce mai complicata .Poate ca exportatorii nu au pierdut un milliard de euro, ci numai 300 milioane cat afirma reprezentantii bancii centrale. Dar, si in aceste conditii, 300 milioane de euro pierdere in numai 3 luni inseamna mult pentru economia romaneasca. Datorita volatilitatii ridicate, optiunile exportatorilor sunt limitate.

Acestia pot apela , in asteptarea interventiilor BNR, la credite de trezorerie in lei. Exportatorii se plang insa de dobanda mare la creditele in lei dar si de accesul la aceste credite.

Volatilitatea mare a cursului de schimb reduce practic, posibilitatile de acoperire a riscului valutar deoarece operatiunile valutare la termen presupun un risc valutar maxim pentru bancile comerciale, in conditiile in care nici guvernatorul BNR nu stie unde va fi cursul peste 3 sau 4 zile.

Inregistrarea unor noi minime va duce inevitabil la o reactie a celor care detin economii in valuta in sensul trecerii acestora pe lei ceea ce va accentua aprecierea leului.

In ceea ce priveste intentia BNR de a permite rezidentilor persone juridice de a cumpara liber valuta, acesta masura aduce un avantaj importatorilor care pot acum sa-si procure valuta la un curs mai avantajos fara sa mai fie conditionati de documentele de import cum se procedeaza in prezent.

Evolutia cursului in urmatoarea perioada depinde de interventiile bancii centrale pentru a strange excesul de valuta de pe piata. Chiar si in aceste conditii sansele de a se atinge nivele sub minimul de 34.800lei/euro, nivel inregistrat marti 15 februarie, sunt foarte mari.

Leul ramane in continuare moneda cea mai avantoajoasa pentru pastrarea economiilor, dar cei care detin valuta si doresc sa treaca pe lei trebuie sa fie atenti la ce curs opereaza schimbul.