Senatorul PSD Antonie Iorgovan a continuat, ieri, batalia declaratiilor cu seful sau de partid, Adrian Nastase.

De data aceasta, Iorgovan a trecut de la trimiterile publice la dracu' la amenintari cu lupta pentru functii: "Ma voi bate cu Adrian Nastase in partid si la congres. Am doua vesti pentru el. Prima, care cred ca ii va face placere, este ca nu voi pleca din partid. A doua veste este ca, la care functie candideaza Adrian Nastase in partid, la aia candidez si eu".

Iorgovan are insa si o limita pana la care va duce competitia cu inamicul sau Nastase: "Nu se pune problema sa candidez pentru presedintia partidului, pentru ca aceasta functie este istoric rezervata pentru Ion Iliescu. Dar, in rest, mai jos de functia asta, unde candideaza Nastase, hop si eu acolo!".

Cat despre faptul ca, la sfarsitul saptamanii trecute, si-a permis, la o emisiune radio, sa ii ceara lui Adrian Nastase "sa se dea dracu' la o parte", senatorul a sustinut ca este vorba despre o "interpretare" a presei: "In limba romana, care este polisemica, exista nuante. Nu a fost o injuratura. Una este sa spui "Ce mama dracului!" si alta este sa spui "Du-te dracului!".

Iorgovan a pretins ca iesirea sa la adresa lui Nastase a avut un scop "pozitiv", acela de a-l determina pe actualul presedinte pesedist sa iasa din pozitia "de noncombat" fata de actuala guvernare.

Intrebat daca i-ar conveni sa il trimita cineva la dracu', Iorgovan a raspuns ca "depinde de context", dupa care s-a lansat in analize semantice: "In legatura cu limbajul intre oamenii politici, intre parlamentari, sunt discutii si discutii.

De pilda, la englezi este acceptat urmatorul lucru: nu poti sa-i spui unuia ca este prost, adica "he is a stupid man", dar poti sa spui "ala niciodata nu intelege ceva". Sunt chestiuni de subtilitate a formularilor".

Antonie Iorgovan a tinut sa puna la punct si chestiunea lipsei de sustinere a lui Nastase pentru demersul unor senatori pesedisti de a-l reclama la Parchet pe presedintele Traian Basescu. "Domnul cu pricina (Nastase - n. red.) si-a batut joc in fel si chip.

Eu l-am auzit cand a spus ca cei care au semnat sunt niste bezmetici", a afirmat Iorgovan, adaugand ca demersul celor sase senatori care au depus plangerea penala a avut girul lui Ion Iliescu. Adrian Nastase a spus, ieri, ca declaratiile lui Antonie Iorgovan, Trita Fanita, Victor Ponta si ale altora care-l critica in aceste zile sunt un atac concertat la adresa sa.

"Orice proces de restauratie are nevoie de actori", a adaugat critic Nastase. Referitor la declaratiile lui Iorgovan, care si-a anuntat ca il va concura pentru orice functie din PSD, Nastase a precizat: "Ar fi trebuit sa spun mai des ca nu suport mitocania si obraznicia lui. I-o spun acum. Exista in PSD o multime de oameni care nu au inteles nimic din ce s-a intamplat in ultimii 15 ani.

Nu am ingrijorari in legatura cu functia de presedinte executiv. Pana acum, eu am fost cu munca si altii cu gura mare". La randul sau, Iorgovan a reactionat: "Adrian Nastase nu e bun nici de portar la PSD". "Iorgovan are probleme cu neuronii", a avut Nastase ultimul cuvant.

Presedintele PSD i-a raspuns si fostului sau protejat, Victor Ponta, liderul TSD: "Ponta ar fi bine sa-si vada de treaba lui", i-a recomandat el. Victor Ponta a declarat, ieri, pe holurile Senatului, ca Nastase incearca sa-si inlature contracandidatii la postul de presedinte executiv al PSD. "Nu stiu daca Nastase se simte incoltit.

Eu cred ca trebuie sa participe la competitie daca vrea o functie in partid, nu sa-i indeparteze pe altii, asa cum a facut ieri cu Ioan Rus. Nu e in regula daca incepem sa ne gonim contracandidatii", a spus Ponta.

In fine, Adrian Nastase i-a raspuns si celui de-al treilea "atacator", Trita Fanita, care, intr-o scrisoare aparuta in presa de ieri, il acuza de esecurile partidului, de faptul ca si-a subordonat PSD-ul intereselor sale si ale familiei.

Nastase a lasat sa se inteleaga ca atitudinea lui Trita Fanita este doar o razbunare, deoarece Guvernul pe care l-a condus nu a raspuns solicitarilor angrosistului de grau. El a dezvaluit ca, in timpul campaniei electorale, Trita Fanita l-ar fi rugat sa dea o ordonanta de urgenta prin care Guvernul sa-i garanteze graul.

Guvernul Nastase a respins ideea unei asemenea ordonante, lucru care, se vede treaba, are implicatii abia in aceste zile.

Irinel RADULESCU, Liliana RUSE