Cel putin 370 de persoane au murit, iar alte o mie au fost ranite in urma unui seism cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter ce a avut loc ieri in zori, in orasul iranian Zarand, situat la 70 km nord de Kerman, resedinta provinciei cu acelasi nume, aflata la 700 km sud-est de Teheran.

Bilantul este provizoriu, intrucat trebuie tinut seama ca acest cutremur a afecat o zona de 40 de sate, locuite de peste 30.000 de oameni, toate aflate intr-o regiune muntoasa, unde acum sunt ploi foarte puternice, care fac accesul deosebit de dificil.

Intrucat legaturile telefonice cu zona zguduita de seism sunt intrerupte, cifrele comunicate ieri la pranz au in vedere doar locurile unde s-a putut ajunge si tin seama de primele constatari.

Tocmai de aceea, tinand seama de ceea ce s-a intamplat in trecut in situatii similare, cum a fost cazul cutremurului de 6,6 grade din Bam (26 decembrie 2003),

oras situat tot in provincia Kerman, cand, initial, s-a vorbit doar de cateva sute de victime, pentru ca, in final, ele sa fie 31.000 si zeci de mii de raniti, localitatea, una dintre minunatiile Iranului, fiind aproape rasa de pe fata pamantului.

Seismul de ieri a avut loc la 5h55 (4h25, ora Romaniei; diferenta intre Bucuresti si Teheran fiind de 1h30), iar Institutul Geologic american a localizat epicentrul lui la 60 km nord-nord-vest de Kerman si la circa 250 de km de orasul Bam.

Cutremurul a fost inregistrat la o adancime de 42 de km, cu mult mai mult decat cel de la Bam din decembrie 2003 - 10 kilometri.

Seismologii citati de agentiile de presa au precizat ca o mai mare adancime reduce impactul la suprafata, iar, la o magnitudine identica, provoaca pagube mai mici. Acum, se spune ca satele din imprejurimile orasului Zarand ar putea fi distruse intre 20 si 70 la suta.

Sate rase de pe fata pamantului

Din pacate, satul Dahuyeh, cu peste 820 de locuitori, a fost distrus in intregime. Credinciosii din localitate au fost surprinsi toti in moschee, care s-a prabusit. Ei venisera sa se roage in a treia zi ce urmeaza marelui doliu siit Achurah.

Toate drumurile ce duc spre unele sate sunt blocate complet, primul ajutor s-a putut oferi doar cu elicopterele, al caror zbor a fost serios afectat de conditiile meteorologice proaste, ca si de zona muntoasa. Ca urmare, autoritatile nu exclud ca si alte sate sa fi avut soarta pe care o are Dahuyeh.

In schimb, la Zarand si la Kerman, s-au prabusit doar cateva cladiri, insa nu s-au inregistrat victime. Spitalele din regiune au fost luate cu asalt, dar fiind foarte mici, nu au putut face fata numeroaselor solicitari. S-a creat o adevarata debandada, s-au inregistrat scene de panica si agitatie, multe persoane cautandu-si apropiatii in spitale.

In pofida ploilor violente, ce ar putea dura pana joi, drumurile ce duc spre zona afectata erau pline de oameni plecati sa-si sprijine ori sa-si caute rudele. In atare conditii, ajutoarele trimise de oficialitati nu puteau ajunge la timp. Cutremurul de ieri a avut 20 de replici, ceea ce i-a facut pe locuitori sa evacueze in graba casele neafectate.