Inainte sa admire designul noilor bancnote si monezi ce vor intra in circulatie de la 1 iulie, romanii iesiti la cumparaturi vor vedea preturi duble in fata ochilor. Din data de 1 martie 2005 pina la 30 iunie 2006, toti comerciantii, prestatorii de servicii si furnizorii de utilitati trebuie, conform legii, sa practice dublul afisaj al preturilor.

Legea prin care leul isi pierde zerourile din coada prevede amenzi intre 10 milioane si 30 de milioane de lei (vechi) pentru lipsa dublului afisaj la comercianti. Sanctiune valabila de la vinzatorii de mar- tisoare, la cei de televizoare. Pregatire psihologica Etapa dublului afisaj are, in primul rind, un rol de pregatire psihologica.

Desi taierea a patru zerouri nu pare a fi o problema, toti vom avea nevoie de o perioada de ragaz pentru a ne obisnui cu preturi «mici». Situatia ideala insa si pentru cumparatori, dar si pentru BNR, este ca dublul afisaj al preturilor sa nu fie un prilej pentru rotunjiri in sus ale valorii marfurilor.

Pina acum, in afara dublului afisaj al preturilor, BNR nu are alte solutii pentru evitarea rotunjirilor ce pot aparea la comerciant ii tentati sa cistige din schimbarea banilor. Acestia din urma nu pot fi impiedicati sa adauge citiva bani in plus la pretul afisat in lei noi. Sanctiunea pentru comerciant ii lacomi ar putea veni insa din partea clientelei.

Cei care vor incerca sa majoreze preturile vor miza pe un singur lucru: pe uitare. Aceasta tentatie poate fi combatuta, dar pentru asta, «tinerea de minte» este esentiala. Adica pentru a stavili apetitul pentru cistig ar fi bine sa memoram actualele preturi si sa „boicotam“ comerciantii care se lacomesc.

Noaptea cea mai lunga

Ultima noapte a lunii februarie sau dimineata zilei de 1 ii va prinde pe angajatii marilor retaileri in febra schimbarilor de etichete. „Vom incepe sa afisam noile etichete pe 28 noaptea“, ne-a spus Razvan Ianca u, de la Domo. In cazul retelei Domo, tiparirea etichetelor se face in magazine printr-un soft adecvat. Probabil tot noaptea se va lucra si in magazinele Flanco.

Cert este ca pe 1 martie, la 9 dimineata, vizitatorii Flanco vor vedea afisate atit preturile in vechea moneda cit si in leul greu. „Cind se vor deschide magazinele Flanco din toata tara, conform orarului de functionare, preturile vor fi afisate si in leul greu si in vechiul leu. Nu putem indica o data exacta.

Schimbarea se va face in termenul legal, esalonat, in intreaga retea“, ne-au spus reprezentantii Flanco. Potrivit acestora, procesul de tiparire a etichetelor constituie un proces continuu, in functie de aprovizionare.

Situatia este similara si la Altex: „|n conformitate cu reglementa rile referitoare la dubla afisare a preturilor la punctele de vinzare, de la 1 martie, in toate magazinele ALTEX, ALTEX MEGASTORE si Media Galaxy, preturile produselor vor fi afisate atit in moneda curenta cit si in leul nou, ne-au spus reprezentant i ai companiei.

Totodata reprezentantii Carrefour ne-au spus ca au de modificat in jur de 60.000 de etichete in fiecare magazin.

Preturi cu 4 zecimale la actiuni

„Incepind cu 1 martie, la sfirsitul sedintei de tranzactionare, pretul final al actiunilor si statistica (valoarea totala a tranzactiilor) vor fi afisate si in leul greu. Spre exemplu, o actiune care astazi costa 741 de lei va valora dupa 1 martie atit 741 lei vechi cit si 0,0741 lei noi“ sustine Stere Farmache, directorul Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Cu alte cuvinte, dupa 1 martie, pretul actiunilor in leu nou va fi afisat cu patru zecimale. In schimb, de la 1 iulie, data la care incepe denominarea propriu-zisa a leului, pretul unei actiuni la bursa va fi afisat in leul greu (cu trei zecimale dupa unitate), dar decontarea se va face la doua zecimale.

„De la 1 iulie, pretul unei actiuni si statistica vor fi afisate in leul greu, cu trei zecimale, iar decontarea se va face la ban. Adica actiunea care valoreaza 741 de lei, va face de la 1 iulie 0,074 lei iar decontarea, asa cum am specificat, se va face la bani“ mai sustine Stere Farmache.

Bursa ar putea sa-si suspende tranzactiile timp de 4 zile

O problema destul de importanta ar putea sa apara in situatia deconta rilor. Dupa cum se cunoaste, decontarile la vinzarile, respectiv cumpararile de actiuni se fac la trei zile de la inchiderea sedintei de tranzactionare. In aceasta situatie, s-ar putea ca cineva care a vindut actiuni sau a cumparat in data de 28 iunie sa faca decontarea in data de 2 iulie.

Si atunci se pune automat intrebarea: in ce moneda (lei noi sau vechi)? „La sfirsitul lunii iunie, noi vom trimite catre bancile comerciale datele de decontare atit in lei noi cit si in lei vechi. Deci teoretic, dupa 1 iulie, decontarea s-ar face in lei noi“ spune Stere Farmache.

„Totusi, in situatia in care Banca Nationala impune ca incepind cu data de 1 iulie sa fie finalizate decontarile in lei vechi, iar cu aceasta data sa inceapa cele in leu greu, e posibil ca in perioada 26-31 iunie sa suspenda m tranzactiile la bursa, pentru a permite firmelor de brokeraj si bancilor sa-si finalizeze decontarile in lei vechi, pentru a se pregati de cele in leu greu“

mai adauga seful Bursei de Valori Bucuresti.

BNR va emite de la inceput mai multi lei noi

Una dintre principalele preocupari ale bancherilor in legatura cu denominarea se refera la aprovizionarea bancomatelor cu bancnotele noi. Desi unele banci au acuzat timpul scurt ramas pina la intrarea in circulatie a banilor noi, ieri, presedintele ARB, Radu Ghetea, a anuntat in numele comunitatii bancare ca nu sint motive pentru aminarea procesului.

Intilnirile repetate cu reprezentantii BNR au convins banca centrala sa emita in prima faza mai multa moneda noua decit se prevedea initial ( 25% din emisiune). Potrivit unei circulare a BNR, o treime din noua emisiune monetara va fi pusa la dispozitia bancilor inainte de 1 iulie 2005.

Daniel Oanta, Dan Odagiu, Alina Stanciu