Pentru ca bancile comerciale nu sint interesate sa acorde credite producatorilor agricoli, Ministerul Agriculturii a venit cu o alta solutie: infiintarea unei institutii bancare speciale pentru fermieri.

Casa de Credit Rural va fi noua institutie bancara creata special pentru nevoile producatorilor agricoli. Institutia va avea atit capital de stat, cit si privat si va fi guvernata tinindu-se cont de principiul mutualitatii. De asemenea, se doreste ca aceasta banca sa fie si o interfata intre institutiile interne sau externe care finanteaza agricultura romaneasca si fermierul.

„Capitalul va fi o parte de stat si o parte de la diversi investitori. Dorim ca fondurile care vin in acest sector, precum imprumuturile de la Banca Mondiala sau de la stat, sa ajunga la producatori prin aceasta banca.

In acest fel, banii pot fi mai usor urmariti si dirijati“, ne-a spus Aurica Stoica, consilier pe probleme financiare in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Potrivit acestuia, bancile comerciale nu sint specializate in acordarea unor astfel de credite intrucit nu tin cont de durata de productie.

Oficialul ministerial sustine ca legislatia necesara pentru crearea Casei de Credit, mai precis Legea creditului agricol, va fi finalizata in cel mai scurt timp, astfel incit producatorii agricoli sa poata beneficia de credite inca din campania de primavara de anul acesta. „Saptaminile acestea vom purta discutii si cu bancile comerciale.

In functie de rezultatul acestor discutii vom vedea ce masuri sint necesare“, ne-a mai spus Stoica.

Dobinzi in functie de fertilitatea terenului

Tot pentru a creste accesul fermierilor la finantare, ministerul de resort are in vedere initierea unui sistem de dobinzi special pentru acest sector. Rata dobinzilor s-ar putea stabili, astfel, in functie de gradul de fertilizare si de rentabilitate a terenului agricol detinut de fermierul care doreste sa acceseze un credit.

Momentan, insa, nu s-a stabilit care vor fi limitele pina la care vor merge aceste dobinzi.

Garantii de la stat de 100%

Proiectul de act normativ care va reglementa creditul agricol va aduce modificari si in ceea ce priveste sistemul de garantii. Astfel, este posibil ca producatorii agricoli sa beneficieze de garantarea totala a creditelor pe care le contracteaza. „Vrem sa simplificam modalitatile de garantare.

Vom stabili unele proceduri ieftine pentru obtinerea de garantii si, in acest sens, am chemat la discutii atit pe reprezentantii Fondului de garantare a Creditului Rural, cit si pe cei de la Fondul de garantare al IMM-urilor. Vom stabili ulterior cit va garanta fiecare“, a mai spus oficialul din cadrul Ministerului Agriculturii.

Acelasi proiect permite producatorilor agricoli sa se imprumute, punind gaj animalele sau utilajele pe care le au deja in posesie sau pe care le vor achizitiona pe baza creditului.