Credeti ca seful statului are somnul lin? Sa nu bagati mina-n foc. Nu numai tara are probleme arzatoare, ci si partidul pe care l-a parasit acum doua luni.

Dupa caderea de la emisiunea lui Andrei Gheorghe, Emil Boc, primar al Clujului si presedinte interimar al PD, se pregateste pentru a doua cadere. In 2000-2004, Boc era nu numai unul dintre cei mai activi deputati din Parlamentul Romaniei, ci si locomotiva Partidului Democrat.

Avea atunci o cota foarte buna; acesta a si fost unul dintre motivele solide care au stat la baza desemnarii sale drept candidat la primaria ocupata ani buni de Funar. Mutarea la Cluj a insemnat insa, oricit ar parea de ciudat, si inceputul declinului pentru acest personaj politic.

Boc s-a vazut din ce in ce mai rar in media si, desi a preluat in mijlocul unei furtuni de aplauze stafeta de lider de partid de la Basescu, nu a reusit sa se impuna drept lider autentic.

Pe de alta parte, venit din alt habitat de „lupi tineri“, nici Cozmin Gusa nu a facut, cum se spune, multi purici in PD. Puternic, unsuros, carismatic si, cel putin, mimind o viziune politica, Gusa a atras multe fulgere si tunete impotriva sa in partid.

Nu l-au invins rezultatele – daca ar fi fost contabilizate acestea, atunci Gusa ar fi trebuit sa aiba o pozitie extrem de solida in PD –, ci intrigile. Si, mai mult decit acestea, Basescu.

In ecuatia puterii din PD trebuie sa intre, neaparat, si ascensiunea fulminanta a lui Adriean Videanu. Numirea acestuia ca vicepremier si, mai ales, desemnarea lui drept candidat al Aliantei Dreptate si Adevar pentru Primaria Capitalei (pe care, cel putin, dupa datele de pina acum, pare sa o cistige la pas) nu sint facute la intimplare.

In varianta, foarte probabila, in care va iesi primar al Bucurestiului, Videanu este cel mai bine plasat in cursa pentru sefia PD.

Gusa - expulzat, Boc - „deportat“ la Cluj, Videanu – expus in competitia pentru Primaria Bucurestiului. Plus, desele imbarbatari venite dinspre Cotroceni pentru Vasile Blaga. Sa adaugam si reacceptarea in prima linie a unui personaj politic destul de pestrit, cum e Radu Berceanu. Acestea sint datele esentiale ale configuratiei puterii in PD.

Daca Iliescu il compara pe Basescu cu Vanghelie, atunci poate ca nu e deplasat sa-l comparam pe seful statului cu fostul presedinte al Romaniei, Iliescu. Si Patriarhul PSD dormea linistit atunci cind, presedinte fiind, la social-democrati era liniste in partid.

Atunci, de ce ultimele mutari de trupe din PD ar fi altceva decit o parte din strategia presedintelui de a dormi linistit? In fond, Basescu este presedintele tuturor romanilor. Prin urmare, inclusiv, presedintele tuturor pedistilor.