Declaratie a d-ui. Mugur Stet, purtator de cuvant al BNR : BNR repeta pentru cei mai putin atenti: « nu avem obiectiv de curs, ci unul cantitativ de mentinere a rezervei valutare la un nivel optim’’

Opiniile exprimate in ultimele zile prin care se incearca acreditarea inutilitatii interventiei de saptamana trecuta a bancii centrale pe piata valutara, precum si faptul ca simularea iesirii din piata a 600 milioane de euro nu era necesara, mai ales ca nu a putut fi mentinut un anumit nivel de curs, vin din partea unor persoane cel putin neatente la declaratiile oficiale ale Bancii Nationale.

In acest context nu pot decat sa subliniez ceea ce guvernatorul Mugur Isarescu a spus in repetate randuri:

Acesta este principiul pe care se bazeaza politica de interventie a bancii centrale si il vom repeta pana cand il vor intelege toti cei care, intr-un fel sau altul, emit analize despre evolutia pietei valutare.

Pe cei care inca mai cred ca BNR nu si-a atins obiectivele prin interventia de saptamana trecuta trebuie sa-i contrazic si sa le spun ca obiectivul de mentinere a rezervei valutare la un nivel optim a fost atins.

Mai mult, ca urmare a interventiei bancii centrale am facut si unele constatari legate de sumele care sunt vehiculate pe piata, de componenta lor si de ce presupune iesirea din piata a 600 de milioane de euro.

Acesta este sensul ‘’simularii’’, la care s-a referit guvernatorul Isarescu si pe care a explicat-o in detaliu la conferinta de presa de joi 17 februarie a.c.

Cu rezerva ca pot sa plictisesc, repet inca odata faptul ca Banca Nationala a Romaniei are ca obiectiv mentinerea unui nivel optim al rezervei valutare si nu un anumit nivel de curs.