Incepand cu data de 21 februarie 2005, Banca Nationala a Romaniei va lanseaza in circuitul numismatic o moneda din aur, emisiunea "Istoria monedei - replica dupa moneda dacica de tip koson". Tirajul maxim al acestei emisiuni, destinat vanzarii in tara si strainatate, este de 250 de exemplare.

Pretul de vanzare este de 6.600.000 lei/moneda si nu include cota TVA de 19%. Costul capsulei de metacrilat si al certificatului de autenticitate sunt incluse in pretul de vanzare mentionat. Pentru ca replica emisa de Banca Nationala a Romaniei sa nu fie confundata cu moneda autentica, aceasta contine in interiorul cununei de pe revers monograma "R" (replica).

Caracteristicile monedei sunt urmatoarele:

- forma: rotunda;

- metal: aur;

- titlu: 999/1000;

- greutate: 8,50 grame;

- diametru: 20 mm.

Aversul monedei contine: in centru, imaginea a trei barbati mergand spre stanga (un consul roman insotit de doi lictori - persoane ce insoteau pe inaltii demnitari romani); dedesubt, legenda in limba greaca "KOSON"; imprejur, cerc perlat.

Reversul prezinta imaginea unui vultur cu aripile deschise, in profil spre stanga, stand cu un picior pe un sceptru si tinand in gheara dreapta o cununa; imprejur, cerc perlat.

Fiecare moneda din aur, ambalata in capsula de metacrilat transparent, va fi insotita de un certificat de autenticitate, redactat in limbile romana si engleza, semnat de Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si Casierul central.

Monedele vor fi vandute in cutii de prezentare adecvate. In pretul de comercializare nu este inclus pretul cutiei de prezentare. Comercializarea monedelor din aur, emisiunea "Istoria monedei - replica dupa moneda dacica de tip koson", se realizeaza prin ghiseele Sucursalelor Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.