Academia Romana a aprobat un nou proiect ecologic devastator

de Stefan Ciocan     Evenimentul Zilei
Miercuri, 23 februarie 2005, 0:00Specialistii in probleme de mediu si administratia Parcului National acuza Academia ca, in schimbul banilor, a avizat constructia unui santier de captare a apelor care va distruge fauna si flora montana
Dupa ce a girat, printr-o tacere complice, jaful facut in Delta Dunarii de baronii PSD, Academia Romana avizeaza un alt proiect cu efecte ecologice devastatoare, de aceasta data in Parcul National Retezat.

Muntele Retezat, Rezervatie a Biosferei, risca sa ramina cu vaile secate in urma unor lucrari hidroenergetice incepute in 1974, la comanda lui Ceausescu, si continuate acum, cu avizul Academiei.

Proiectul este derulat de Hidroelectrica, sucursala Hateg, si vizeaza captarea mai multor riuri din interiorul parcului pentru a fi canalizate in lacul de acumulare Gura Apei, care deserveste salba de hidrocentrale de pe Riul Mare. Avizul favorabil a fost dat in urma unui studiu de impact facut de specialistii Academiei, desi misiunea lor era tocmai aceea de a proteja rezervatiile naturale.

Administratia Parcului National Retezat protesteaza fata de hotarirea Academiei, care poate avea efecte dezastruoase si ireversibile pentru rezervatie.

Academia Romana a dat unda verde pentru realizarea unor noi captari de apa pe riurile din Parcul National Retezat, in urma unui studiu de impact asupra mediului, elaborat de specialistii Institutului de Biologie al Academiei Romane.

In prezent, se lucreaza la cinci asemenea captari pe care Hidroelectrica le construieste in Parcul National, demarate la inceputul anilor '90. Alte doua riuri au fost captate inainte de 1989.

Constructia amenajarilor hidroenergetice de pe Riul Mare - Retezat a inceput in anul 1974, la indicatiile lui Nicolae Ceausescu. Proiectul a fost conceput pentru a capta mai multe riuri din Parcul National Retezat in Lacul Gura Apei, cu scopul de a fi deservite hidrocentralele de pe Riul Mare.

Pentru ca debitul vailor din versantul sudic nu a fost suficient, proiectantii au apelat la o solutie de captare a retelei de 21 de riuri de pe versantul nordic, printr-un tunel de aductiune care strabate sudul Parcului National Retezat. Astfel, pe vaile versantului sudic al Muntelui Retezat a fost construit unul dintre cele mai mari baraje de pamint din lume.

Cei 30 de ani de santier permanent si secarea sistematica a vailor pe o distanta de citeva sute de metri in aval de baraj au distrus serios echilibrul ecologic din zona.

Silvicultorii si turistii se pling atit de efectul nociv pe care amenajarile hidrotehnice il au asupra florei si faunei, cit si de aspectul urit al barajelor de beton si santierelor, in contrast cu vaile pitoresti ale Retezatului.

Academia, cointeresata financiar

Anul trecut, Hidroelectrica a depus la Academia Romana documentatia privind obtinerea avizului de mediu pentru o noua captare pe valea Obirsia Nucsoarei. La inceputul acestui an, reprezentantii Academiei Romane si-au dat acordul pentru realizarea lucrarilor.

Angajatii Administratiei Parcului National Retezat au luat imediat pozitie fata de aceasta decizie, spunind ca exista o motivatie financiara care i-a determinat pe cei de la Academie sa avizeze favorabil proiectul Hidroelectrica.

Astfel, Institutul National de Biologie, care a realizat contra cost studiul investitiei, este subordonat direct Academiei Romane. Studiul de impact a fost avizat de Comisia pentru Monumentele Naturii, formata din angajati ai Institutului de Biologie al Academiei, beneficiarul banilor platiti de Hidroelectrica pentru realizarea raportului.

�Da� in loc de �ba�

Seful Administratiei Parcului National Retezat, Zoran Acimov, a cerut Academiei Romane sa retraga avizul dat pentru executia captarii de la Obirsia Nucsoarei.

Argumentele lui Acimov sint extrase chiar din studiul de impact elaborat de specialistii Academiei. Printre argumentele preluate din raport se numara faptul ca a fost recunoscut efectul devastator pe care-l poate avea executarea captarii asupra animalelor si plantelor din zona vailor ce vor fi secate.

De asemenea, in studiu se arata ilegalitatea construirii unei captari in Parcul National Retezat fara acordul administratiei acestuia.
Acimov concluzioneaza ca exista o contradictie evidenta intre textul raportului si propunerea de avizare favorabila a lucrarii.

Cerintele studiului

Specialistii academiei au impus totusi conditia ca Hidroelectrica sa asigure un debit de apa de minimum 59 la suta din debitul mediu anual.

�Aceasta cantitate minima de apa nu va fi respectata pentru ca proiectantul a prevazut un debit de servitute de zece ori mai mic decit cel recomandat in studiu, asa ca debitul maxim lasat pe vale dupa captare nu atinge nici macar valoarea minima prevazuta in studiu�, declara Calin Hodor, biologul Parcului National Retezat.

De asemenea, firma care va lucra in zona trebuie sa termine constructiile in termen de noua luni si sa nu afecteze o suprafata mai mare de o treime de hectar.

Secretarul stiintific al Comisiei Monumentelor Naturii de pe linga Academia Romana, Simona Mihailescu, a explicat insa de ce Academia si-a dat acordul pentru un santier care ar afecta si mai mult viata Muntelui Retezat: �Am avizat studiul de impact pentru ca trebuie sa avem in vedere conceptul de dezvoltare durabila in zona. Nu putem duce in extrem conservarea biodiversitatii.

Asa cum se fac derogari de la lege pentru exploatarea forestiera sau vinat, se pot face si pentru constructii�.

Ce zice legea!

Cu toate masurile de precautie impuse de studiul Academiei, reprezentantii Administratiei Parcului National Retezat considera nepermisa incalcarea articolului 14, alineatul 2, din Legea 462/2001, care prevede ca

�in perimetrele ariilor naturale protejate si in vecinatatea acestora, precum si al altor bunuri ale patrimoniului natural supuse unui regim special de protectie si conservare este interzisa orice lucrare sau activitate susceptibila sa genereze un impact negativ asupra acestora�.

In aceeasi lege se mai precizeaza: �Autorizarea activitatilor in perimetrul ariilor naturale protejate si in vecinatatea acestora se face cu acordul structurilor de administrare a ariei naturale protejate�. In acest caz, numai cu acordul Administratiei Parcului National Retezat.

Tot in Legea 462/2001, articolul 6, alineatul 3, sint prevazute cazurile exceptionale fata de care se pot face derogari: �Instituirea regimului de arie naturala protejata si de zona de protectie a bunurilor patrimoniului natural, potrivit prevederilor prezentei legi, este prioritara in raport cu orice alte obiective, cu exceptia celor care privesc asigurarea securitatii nationale;

asigurarea securitatii, sanatatii oamenilor si animalelor; prevenirea unor catastrofe naturale�. Or, constructia captarilor de pe riurile din Retezat nu se inscrie in nici una dintre aceste exceptii.

De asemenea, Regulamentul Parcului National Retezat, care este parte integranta a Planului de Management al Parcului, aprobat de Ministerul Mediului, cu avizul Academiei Romane, prevede interzicerea realizarii altor constructii decit a celor destinate administrarii parcului.

Agentia de Protectie a Mediului Hunedoara merge inainte

Seful Agentiei de Protectie a Mediului Hunedoara, Georgeta Barabas, cea care ar trebui sa elibereze avizul de mediu pentru constructia captarii de pe riul Obirsia Nucsorii, spune ca asteapta decizia finala a Academiei si ca va elibera, probabil, avizul de mediu pentru ca �investitia din Retezat este una de interes national�.

La rindul sau, Ministerul Mediului, prin Biroul de presa, a precizat: �Avind in vedere procedura de emitere a Acordului de Mediu (si nu a unei autorizatii), Agentia de Protectie a Mediului Hunedoara are obligatia de a urma etapele procedurale cita vreme exista o solicitare�.

�Am fost aici inaintea lor�

Directorul sucursalei Hateg a Hidroelectrica, Mircea Teodor, considera ca lucrarile de captare a riurilor din Parcul National Retezat sint esentiale pentru functionarea hidrocentralelor construite in zona inainte de 1989. �Captarile fac parte dintr-un proiect initiat in 1974, cind riurile nu erau in Parcul National Retezat. Investitia trebuie finalizata conform proiectului.

Ea este in curs si a fost incetinita, dupa '89, din lipsa de fonduri. Nu inteleg de ce reprezentantii Administratiei Parcului National Retezat se opun finalizarii proiectului nostru. Atitudinea lor este contra conceptului de dezvoltare durabila a zonei. Oricum, noi am fost aici inaintea lor�, declara Teodor.

Bilant tragic printre animale si plante

�Efectele asupra mediului vor fi majore si dintre cele mai negative. Apa va fi captata si nu va ramine decit un debit foarte mic al riului, care nu poate sustine flora si fauna din cauza reducerii hidratarii terenului. Efectele negative nu se vor simti imediat, ci in decurs de citiva ani�, apreciaza biologul Parcului National Retezat, Calin Hodor.

De asemenea, acesta spune ca sint amenintate 23 de specii de pasari, patru specii de mamifere, sase de reptile si amfibieni, o specie de peste, cinci tipuri de habitate si patru specii de plante rare. Presedintele Consiliului Stiintific al Parcului National Retezat, Erica Stanciu, considera ca, prin acordul dat de Academie pentru realizarea captarii, se creeaza un precedent deosebit de periculos.

�Nu este legal sa se construiasca intr-o arie protejata fara acordul administratorului, in cazul de fata Administratia Parcului National Retezat. Daca cineva face acum o exceptie pentru Hidroelectrica, pot veni si altii sa construiasca alte obiective in Parc.

Am si auzit, neoficial, despre o telecabina care sa duca turisti undeva in mijlocul Retezatului, ceea ce ar fi dezastruos pentru protejarea muntelui�, declara Erica Stanciu.

Retezatul, cel mai vechi Parc National din Romania

Parcul National Retezat a fost infiintat in 1935, fiind primul din Romania. Retezatul are 20 de virfuri de peste 2.000 de metri si peste 80 de lacuri glaciare. Cel mai inalt virf este Peleaga, 2.509 de metri. Mai bine de o treime din flora Romaniei exista aici, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care a fost declarat Parc National.

Retezatul adaposteste si o fauna deosebit de bogata, atit in ceea ce priveste numarul de specii, cit si numarul mare de exemplare care alcatuiesc populatiile lor.

Arie protejata UNESCO

Parcul National Retezat a fost declarat Rezervatie a Biosferei in 1979 si se afla pe lista UNESCO a zonelor protejate. De asemenea, in anul 2000 a fost declarat arie de importanta faunistica si lepidepteorologica europeana.

In 2004 a devenit primul Parc din Romania si al cincilea din Europa care a primit certificatul �Pan Parks�, ca o recunoastere a modului de gestionare si conservare a biodiversitatii. In cazul in care riurile principale din versantul nordic vor fi captate, Retezatul risca sa piarda titlurile de recunoastere internationala.

Solutii amiabile

Presedintele Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, Dan Muntean, din cadrul Academiei Romane, este de parere ca trebuie gasite solutii amiabile la conflictul dintre Administratia Parcului National Retezat si Hidroelectrica.

�Comisia poate solicita dezbateri publice, cu participarea tuturor factorilor implicati, reanalizarea limitelor Parcului, completarea studiului de impact, revizuirea punctelor de vedere ale administratiei Parcului si Consiliului Stiintific, prin luarea in calcul a tuturor datelor tehnice si stiintifice puse la dispozitie, si, nu in ultimul rind,
amendarea planului de management al Parcului National Retezat�, declara Dan Muntean.


165 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version