Televiziunea iraniana a prezentat ieri imagini de cosmar, cu sate intregi complet distruse si sute de oameni ingropati de vii, sub daramaturi.

Dupa ce lumea abia isi revenise in urma seismului devastator din decembrie, pamantul s-a zguduit din nou in Asia. Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade, produs ieri in centrul Iranului, a ucis mai multe sute de persoane si cateva mii au fost ranite.

Bilantul crestea marti de la o ora la alta. Cea mai afectata a fost provincia Kerman, unde 40 de sate au fost distruse in proportie de suta la suta. Multe din victime se aflau la rugaciunea de dimineata, in moschei, atunci cand s-a produs seismul, iar cladirile s-au prabusit peste ele. Epicentrul a fost localizat la 200 km de orasul Bam, devastat de un puternic seism in urma cu 14 luni.

Romanii au prezis cutremurul din Iran cu o zi inainte

Institutul Roman de Seismologie Aplicata (IRSA) a estimat pentru data de 22 februarie un seism in Asia, de 6,5 grade. Cutremurul a avut loc in Iran si a avut 6,4 grade.

Pe langa datele pentru Vrancea, site-ul www.fotonsas.ro al IRSA estimeaza si posibilele cutremure in lume, pe o raza de 14.000 de kilometri in jurul Romaniei.

"Pentru 21 februarie am prognozat trei seisme pe glob, cel mai puternic fiind cel din zona Iran - Indonezia, in jur de 6,9 grade, dupa cum ne aratau aparatele.

De regula asemena seisme dau o eroare de 24 de ore, aceasta fiind cauza pentru care am recalculat datele si am introdus o estimare globala pe zona Iran - Filipine, la o magnitudine de 6,5 grade pentru 22 februarie. Cutremurul a fost de 6,4 grade. Reusita prognozei in acest caz a fost de 80 la suta", a explicat Adrian Milea, inginer de sistem IRSA.