Consiliul Concurentei le-a solicitat mai multor institutii oprirea acordarii de ajutoare de stat pentru 173 de firme din zonele defavorizate, se arata intr-un comunicat al consiliului.

Potrivit comunicatului, 97 de societati au primit ajutoare de stat care depasesc limita intensitatii prevazute de legislatie, iar 76 de firme nu au realizat investitii in zonele defavorizate in care isi desfasoara activitatea, desi au beneficiat de ajutor de stat.

Prevederile Uniunii Europene stabilesc un nivel maxim al ajutorului de stat pentru dezvoltare regionala de 50% din valoarea investitiei pentru intreprinderile mari si de 65% pentru firmele mici si mijlocii.

Consiliul a realizat, in perioada 5 ianuarie - 4 februarie, o investigatie in cadrul careia au fost verificate societatile care au beneficiat de facilitatile prevazute in Ordonanta de Urgenta nr. 24/1998 privind regimul zonelor defavorizate.

Controlul a avut loc in zone defavorizate din judetele Alba, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin, Covasna, Harghita, Hunedoara, Gorj, Maramures, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava si Tulcea.