In urma preselectiei nationale pentru Eurovision, 12 piese vor intra in finala, Loredana fiind favorita pentru a ne reprezenta la Kiev. Si anul acesta juriul preselectiei a preferat piesele mai ritmate, in detrimentul celor siropoase.

Dupa succesul de acum doi ani al turcoaicei Sertab si cel de anul trecut al Ruslanei, ambele castigatoare ale Eurovisionului, juriul romanesc de la preselectie a pornit de la premisa ca piesele ritmate au mai mult lipici la straini si au ales sa intre in finala in majoritate melodii dansante.

Este si cazul Loredanei, care are toate sansele sa ne reprezinte la Eurovision, editie organizata in luna mai la Kiev. In 5 martie, un juriu format din specialisti si publicul telespectator (prin televoting) vor alege reprezentantul Romaniei in concursul cantecului european.

Anul acesta, Romania va intra in semifinala din capitala Ucrainei in 19 mai si, daca se va califica, in finala concursului Eurovision din 21 mai.

SECRETUL LUI LORI

Intrebata ce crede ca i-a determinat pe oamenii din TVR si pe compozitorii din juriu sa accepte ideea ca ar trebui sa schimbam stilul pieselor care ne reprezinta in Europa, Loredana ne-a spus: „Poate ca experienta capatata la ultimele participari i-a facut sa se adapteze, sa vada care sunt ingredientele necesare.

Pentru a trece mai departe, o piesa trebuie sa aiba o anumita energie, pasiune si ceva specific romanesc. Cred ca „Le, le“ are cate ceva din toate astea si sper sa placa in continuare“, a incheiat artista.

CATALIN MARUTA:

„Este cat se poate de clar ca s-a schimbat stilul de jurizare. Si asta pentru ca acum cei care au facut parte din juriu sunt oameni care au participat la Eurovision, care au trecut prin aceasta experienta si stiu mai bine ce se cere. In plus sunt cei care scot pe piata piesele de succes.

In ceea ce priveste zvonurile conform carora Loredana este favorita nu pot spune decat ca are o piesa foarte buna si ne poate reprezenta cu succes. Iar faptul ca Nicola nu mai participa mi se pare normal. Ea si-a facut datoria“.

HORIA MOCULESCU:

„Faptul ca cei care jurizeaza acum sunt oameni care au trecut prin selectiile anterioare „Eurovision“ le da un plus de experienta. Stiu mai bine ce trebuie pentru a participa cu succes la acest concurs. In legatura cu melodia Loredanei, trebuie sa recunosc faptul ca a fost prima oara cand am auzit-o. Si mi se pare buna.

Iar faptul ca Nicola nu mai participa este, cred eu, o alegere destul de buna. Ea a participat deja, a impus un anumit standard“.

ULTIMA ORA

Trupa Directia 5 s-a retras din concursul pentru Eurovison, la care participa cu melodia „Cu nimeni nu te-as inlocui“. Prin urmare organizatorii si juriul au hotarat sa admita pentru selectia nationala piesa „Zi si noapte“ compusa de Daniel Robu, pe un text de Silvia Launeanu si interpretata de grupul De la Vegas.

Melodia se clasase pe locul 13, imediat dupa piesa „Soarele meu“ a formatiei Mandinga.

CELE 12 PIESE PENTRU SELECTIA NATIONALA

1. „Le Le“ - Loredana Groza

2. „All The Time“ - Nico & Mihai Traistariu;

3. „Let Me Try“ - Luminita Anghel & Sistem;

4. „Your Love“ - Alexandra Ungureanu

5. „Learn To Say Good Bye“ - Maria Magdalena Danaila

6. „Living For Today“ - Centru' Civic

7. „Come Into My Life“ - June

8. „Heading For Glory“ - Academica

9. „I Need You So“ - Pops

10. „Lonely in Heaven“ - Juke Box

11. „Soarele meu“ - Mandinga

12. „Zi si noapte „ - De la Vegas

ELENA SONTICA, SORIN DUTOIU