Presedintele Traian Basescu s-a intilnit, marti, la Bruxelles, cu omologul sau francez Jacques Chirac, care a reafirmat sprijinul Frantei pentru integrarea Romaniei in UE, apreciind importanta respectarii de catre tara noastra a angajamentelor asumate in procesul de integrare.

Presedintele Basescu a subliniat, in intrevederea cu Jacques Chirac, hotararea actualului Guvern de a realiza in totalitate obligatiile asumate pentru integrarea in Uniunea Europeana.

Seful statului roman a sustinut ca actuala putere de la Bucuresti este constienta de faptul ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana este mai degraba o problema de politica interna, avand in vedere ca standardele de compatibilitate economica si sociala cu UE se ating prin eforturile depuse in tara.

Domnul Chirac si-a aratat interesul pentru Reuniunea la nivel inalt a Francofoniei ce va avea loc la Bucuresti anul viitor.

Presedintele francez a sustinut, de asemenea, ca Bucurestiul a fost si este "inima francofoniei" si a apreciat intotdeauna faptul ca Romania este una din tarile europene unde franceza se vorbeste "des si fluent".

Romania va numi un reprezentant special care sa se ocupe de organizarea acestei reuniuni, a precizat Basescu. El a amintit ca in luna martie vor avea loc o serie de manifestari culturale gazduite de Palatul Cotroceni.

Discutiile intre cei doi sefi de stat au vizat si problema Transnistriei, Traian Basescu si Jacques Chirac fiind de acord ca acest conflict trebuie solutionat rapid, "pe calea dialogului".

Programul presedintelui Basescu mai include participarea la un dejun de lucru cu sefii de stat si de Guvern prezenti la reuniunea Aliantei Nord Atlantice, dejun prezidat de secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.