UE vrea ca OPEC sa produca mai mult titei

Uniunea Europeana poarta discutii cu principalii producatorii de petrol, pentru a-i convinge sa mareasca cantitatea de titei livrata pe piata, in scopul reducerii pretului, a declarat comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia. "Vom continua dialogul cu producatorii de petrol, pentru a-i determina pe acestia sa-si majoreze livrarile.

Cresterea productiei OPEC ar ajuta la diminuarea cotatiilor titeiului", a afirmat Almunia, in urma discutiilor cu ministrul austriac de Finante, Karl-Heinz Grasser. Totusi, Almunia s-a aratat sceptic in ceea ce priveste revenirea pretului petrolului la nivelul de 25 de dolari inregistrat in urma cu doi ani.

"Din pacate, nu este posibil sa obtinem o reducere substantiala a cotatiei, de aceea trebuie sa ne eficientizam consumul de energie. Europa a facut pasi mari pe calea eficientizarii consumului de energie in economie si vom continua aceasta politica si pe viitor", a mai spus comisarul european.

Abordand problema reformei Pactului de Stabilitate, cu ocazia intalnirii din luna martie, Almunia si-a exprimat increderea privind obtinerea unui acord intre ministrii de finante din zona euro.